appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Langs de Lijn En Omstreken
STER Advertentie

Maduro krijgt zijn goud niet terug

ANP
vrijdag 19 juni 2020 | VPRO | Redactie Bureau Buitenland Twitter

El Dorado, het 'mythische goudland'. Hiervoor trokken eeuwen geleden Europese kolonisten naar de binnenlanden van Venezuela. Maar tegenwoordig komt Venezuela het goud juist in Europa halen. Ruim een miljard aan Venezolaanse goudstaven liggen in de kluis van de Bank of England in Londen. Maar president Nicolas Maduro krijgt het niet terug.

Edwin Koopmans is te gast in Bureau Buitenland om te praten het Venezolaanse goud.

Van wie is het Venezolaanse goud?

Het geld is op

Net als veel instabiele landen, stalde Venezuela jaren geleden zijn nationale reserves in de vorm van goud in het veilige Engeland. Maar nu zit het land in een diepe economische crisis. Door corruptie en wanbeleid is het geld op. De olieproductie ligt vrijwel stil en andere inkomsten heeft Venezuela niet.

Maduro wil het opgeslagen goud dus terug maar er is een klein probleem: wegens frauduleuze verkiezingen erkent de Britse regering Maduro niet langer als president. De leiding zou liggen bij oppositieleider Juan Guaidó. Dus de Bank of England zei 'nee' tegen Maduro, toen hij zijn goud terugvroeg. Hij stapte daarop prompt naar de rechter.

Rechtzaak

De president zegt met het geld de corona-epidemie te willen bestrijden – hoewel er officieel pas 28 doden zijn. Maar volgens critici wil hij er de schaarse benzine en voedsel mee importeren, om onrust te voorkomen. Op zijn vroegst is komende maandag de eerste hoorzitting bij een Londense rechtbank, die uiteindelijk zal beslissen wat er met het goud moet gebeuren; terug naar Venezuela of netjes in de kluis tot Maduro weg is.

Meer verhalen over en uit het buitenland?

In VPRO's Bureau Buitenland zijn dagelijks tussen 19.00 en 19.30 uur diverse, diepgravende en verrassende geluiden over en uit het buitenland. Luister hier alle afleveringen.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1