appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Hoe klimaatverandering boeren en herders tegen elkaar uitspeelt

Joost Bastmeijer
dinsdag 11 februari 2020 | VPRO | Redactie Bureau Buitenland Twitter

"Elk huis is hier verwoest, zelfs de golfplaatdaken zijn eraf. En nog steeds wonen er mensen", vertelt correspondent Saskia Houttuin. Zij is correspondent in verschillende landen in Afrika, waaronder Nigeria. Daar maakte ze het tweeluik over het conflict tussen de herders en boeren in de Plateau State voor Bureau Buitenland.

Gras en Gruis in Nigeria: de boeren

Oorzaak? Klimaatverandering

Door klimaatverandering nemen herders andere routes om hun vee te laten grazen. Dit tot frustratie van boeren, die het land juist gebruiken voor de landbouw. Naast de schaarste aan gezond en vruchtbaar land spelen bevolkingsgroei, religieuze spanningen en machtspolitiek ook een grote rol in de conflicten.

In vele West-Afrikaanse lopen conflicten uit de hand. In Nigeria zijn bij gevechten in 2018 zeker 2000 doden gevallen. Dat zijn veel meer doden dan gevallen zijn door geweld van terreurgroep Boko Haram. "Het dorp wordt in de nacht beschermd. We hebben een fluitje om het hele dorp te waarschuwen als we moeten vluchten." Maar het lukt niet iedereen om te vluchten wanneer nodig, van een familie werd hun oma gedood tijdens een van de nachtelijke aanvallen, zij werd de dag daarna verbrand teruggevonden.

Joost Bastmeijer
Een afgebrand huis van de boeren in Nigeria. Bron: Joost Bastmeijer

Joost Bastmeijer
Een van de jonge bewoners uit het boerendorpje in Nigeria. Bron: Joost Bastmeijer

Meer verhalen: Slices

Saskia Houttuin maakte samen met prijswinnend fotograaf Joost Bastmeijer over de situatie ook verhalen in de serie Klimaatvluchtelingen. De verhalen heten Gras en Gruis: De herders, en De boeren. Deze interactieve verhalen zijn nog steeds te bekijken en te beluisteren.

Meer verhalen over en uit het buitenland?

In VPRO's Bureau Buitenland zijn dagelijks tussen 19.00 en 19.30 uur diverse, diepgravende en verrassende geluiden over en uit het buitenland. Luister hier alle afleveringen.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1