appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Spraakmakers
STER Advertentie

Langs de oevers van de Wisla: Polen onder het Kruis

Dore van Duivenbode/VPRO
donderdag 10 oktober 2019 | VPRO | Bureau Buitenland Twitter

In aanloop naar de Poolse parlementsverkiezingen op zondag 13 oktober reizen journalisten Dore van Duivenbode (van de VPRO-reisserie Moja Polska) en Michiel Driebergen (Oost-Europaverslaggever) voor Bureau Buitenland langs de Wisła, de rivier die Polen ideologisch in tweeën splijt.

Michiel portretteert "Polen A", ofwel de liberale westoever, Dore trekt door "Polen B", ofwel het conservatieve oosten. Kan Polen ooit met één stem spreken?

Deel 4: Polen onder het Kruis

In het vierde en laatste deel van de reportageserie Langs de oevers van de Wisla ontmoet Dore van Duivenbode twintiger Kuba op een reusachtig katholiek gebedsevenement, georganiseerd door de katholieke kerk. Hier, bij het evenement 'Polen onder het Kruis', komen tienduizenden Polen bij elkaar om te bidden en 'het kruis op zich te nemen'.

Langs de oevers van de Wisla: Polen onder het Kruis

Door de recente beschuldigingen van pedofilie aan het adres van Poolse priesters en de toename van gayprides in Polen voelt de kerk zich bedreigd, vertelt twintiger Kuba. En bovendien komen er verkiezingen aan. De katholieken trekken daarom nu ten strijde en bidden. Voor een gelovig Polen, waar iedereen een religieus leven kan leiden, zonder teveel bemoeienis van de Europese Unie. Want met die Westerse, ideologische kolonisatie moet het nu eens afgelopen zijn.

Deze reportage is tot stand gekomen met steun van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten.

Meer verhalen over en uit het buitenland?

In VPRO's Bureau Buitenland hoor je dagelijks tussen 19.00 en 19.30 uur diverse, diepgravende en verrassende geluiden over en uit het buitenland. Luister hier alle afleveringen terug.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1