appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Sinans Atlas
STER Advertentie

Langs de oevers van de Wisla: LHBT'ers in Polen

Michiel Driebergen/VPRO
woensdag 9 oktober 2019 | VPRO | Bureau Buitenland Twitter

In aanloop naar de Poolse parlementsverkiezingen op zondag 13 oktober reizen journalisten Dore van Duivenbode (van de VPRO-reisserie Moja Polska) en Michiel Driebergen (Oost-Europaverslaggever) voor Bureau Buitenland langs de Wisła, de rivier die Polen ideologisch in tweeën splijt.

Michiel portretteert "Polen A", ofwel de liberale westoever, Dore trekt door "Polen B", ofwel het conservatieve oosten. Kan Polen ooit met één stem spreken?

Deel 3: LHBT'ers in Polen

Michiel Driebergen bezoekt een LHBT-mars in de stad Torun, waar hij Mariusz en zijn echtgenoot Bartek ontmoet. De kok en de kunstrestaurateur woonden en werkten jarenlang in Ierland, trouwden daar en verhuisden vervolgens terug naar Polen. Daar werken ze aan meer tolerantie voor homoseksuelen. En daarin heeft het tweetal nog een lange weg te gaan.

Langs de oevers van de Wisla: gay voor veel Polen nog niet ok

Regeringspartij PiS strijdt namelijk tegen meer rechten voor LHBT’ers. Ze hebben het zelfs tot speerpunt van de campagne gemaakt, ook omdat de oppositie verdeeld is over LHBT-rechten.

In Torun verloopt de mars rustig. Wel schreef een lokale professor pedagogiek - tevens adviseur van de president - een discriminerende column, waarin hij homo's 'verkrachters' noemde.

Deze reportage is tot stand gekomen met steun van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten.

Meer verhalen over en uit het buitenland?

In VPRO's Bureau Buitenland hoor je dagelijks tussen 19.00 en 19.30 uur diverse, diepgravende en verrassende geluiden over en uit het buitenland. Luister hier alle afleveringen terug.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1