appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Eerder gehoord: Britse prinses klaagt tabloid aan

EPA
woensdag 2 oktober 2019 | AVROTROS | Radio EenVandaag Twitter

Het is de volgende stap in de moeizame verhouding tussen de Britse royals en de Britse pers. Prins Harry en zijn vrouw Meghan Markle klagen de uitgeverij Associated Newspapers aan, voor het publiceren van delen van een brief van Markle. Het is niet voor het eerst dat een Britse prinses de pers aanklaagde, vertelt oud-correspondent Hieke Jippes aan Radio EenVandaag.

Eerder Gehoord: Britse prinses klaagt tabloid aan

Want in 1993 was het de moeder van prins Harry, prinses Diana, die toen The Daily Mirror aanklaagde voor de publicatie van privézaken. Destijds ging het om een foto van Diana in een sportschool in Chelsea, in een weinig verhullend sportoutfit, gemaakt door de sportschooleigenaar. Die vond overigens dat Diana wel moest weten van het maken van foto's, omdat ze nota bene met make-up op in de sportschool was verschenen.

'Mevrouw manipuleerde net zo hard terug'

Zowel The Daily Mirror als de sportschooleigenaar schikten de zaak met Diana. Oud-correspondent Hieke Jippes vertelt over die tijd: "Ze kon geen stap zetten of de pers volgde haar. Dit heeft ze destijds gebruikt om een streep te zetten, om te zeggen: niet alles is geoorloofd." Jippes voegt wel toe: "Ze gebruikte de pers net zoals dat ze hen beschuldigde." De oud-correspondent moet denken aan de foto's van Diana samen met haar minaar Dodi, in badpak op een jacht.

Volgens Jippes weet iedereen inmiddels wel dat Diana destijds de fotografen had getipt dat ze daar op de jacht zou verblijven, zodat ze in haar gunstigste houding gefotografeerd zou worden. Volgens Jippes "manipuleerde mevrouw net zo hard weer terug".

Gereduceerd tot handelswaar

Al denkt Hieke Jippes dat zulke tactieken vandaag de dag niet meer zo goed zouden werken. "Er zijn veel meer media, zeker met de komst van sociale media, met alle verhalen - waar of onwaar - aan de haal gaan". De omloop is zo snel, dat ze al snel voor waar worden aangenomen en verweer bijna niet meer mogelijk is.

Niet voor niets klaagde prins Harry deze week dat de vrouwen waar hij van houdt - doelend op zijn moeder en zijn vrouw - worden gereduceerd tot handelswaar en niet meer worden behandeld als echte personen.

De dood van Diana heeft wel iets veranderd in de verhouding tussen pers en koningshuis, denkt Jippes. En dan met name voor haar twee zonen. Jippes zegt: "William en Harry hebben hele duidelijk een streep getrokken. Ze gaan achter iedereen aan die hun recht op privacy schendt."

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nlFacebook of op Twitter

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1