appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Radio Doc
STER Advertentie

'Erdogan kan de deur voor migranten naar Europa weer openzetten'

AFP
vrijdag 6 september 2019 | VPRO | Redactie Bureau Buitenland

Het is afgelopen met de Turkse gastvrijheid voor Syriërs. Immigranten worden steeds strenger gecontroleerd op documentatie en het sentiment in grote Turkse steden waar veel vluchtelingen verblijven, is de afgelopen maanden volledig omgeslagen. Dat is opmerkelijk omdat president Erdogan jarenlang dweepte met zijn royale opvangbeleid.

"Turkije verliest het geduld", zegt correspondent Melvyn Ingleby, die de gevolgen onderzoekt van deze nieuwe politiek. Volgens hem wordt de Turkijedeal in de praktijk al jarenlang niet goed uitgevoerd. "De Europese kant is ook haar beloftes niet nagekomen. Erdogan kan in de toekomst uit die deal stappen en de deur naar Europa weer openzetten."

Alleen al de dreiging daarvan kan leiden tot een nieuwe migrantenstroom. "Ik merk in de Syrische gemeenschap in Turkije dat veel mensen van plan zijn om naar Europa te gaan", zegt Ingleby. "Die gaan gewoon, ze vinden wel een smokkelaar."

Turkije deporteert Syriërs

Meer verhalen over en uit het buitenland?

In VPRO's Bureau Buitenland hoor je dagelijks tussen 19.00 en 19.30 uur diverse, diepgravende en verrassende geluiden over en uit het buitenland. Luister hier alle afleveringen terug.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1