Buitenland
NOSNTR

Macron botst opnieuw met Bolsonaro

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Macron botst opnieuw met Bolsonaro

De relatie tussen de Franse president Macron en zijn Braziliaanse ambtgenoot Bolsonaro heeft opnieuw een deuk opgelopen. Macron zei op de G7-top in Biarritz dat Brazilië een president verdient "die geschikt is voor de baan".

In Nieuws en Co vertelt correspondent Marc Bessems rond half vijf waar de harde uithalen over en weer vandaan komen. Macron ging vandaag op de G7-top weer in op de zaak. Hij noemde een bericht op sociale media dat van Bolsonaro zou komen "extreem respectloos" en "treurig".

Sensatiebelust

De presidenten botsten de afgelopen dagen meerdere malen opzichtig vanwege de vele bosbranden in het Amazonegebied. Volgens Macron is het milieubeleid van Bolsonaro daar een belangrijke oorzaak van: dat zou veel te los zijn.

Bolsonaro verweet Macron op zijn beurt "sensatiebelust" te handelen. Ook irriteert het hem dat de branden in het Amazonegebied onderwerp van gesprek zijn op de G7-top in het Franse Biarritz, zonder dat Brazilië zelf daarbij aanwezig is. "Dat doet denken aan een koloniale mentaliteit die niet past in deze tijd."

Ster advertentie
Ster advertentie