appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: NOS Langs de Lijn
STER Advertentie

De donkere kant van vakantieland Vietnam

Manan VATSYAYANA / AFP
maandag 22 juli 2019 | VPRO | Bureau Buitenland Twitter

Hoe kan het dat een communistische dictatuur het voor elkaar krijgt om de buitenwacht zo'n rad voor ogen te draaien, dat die voornamelijk nog oog heeft voor de zonnige kanten van het land? Dat vraagt antropoloog en Vietnam-deskundige Oscar Salemink zich af in Bureau Buitenland.

De schaduwkant van toeristische trekpleister Vietnam

Vietnam profileert zich als heel beschaafd, efficiƫnt en vriendelijk land waar het goed investeren is en waar toeristen welkom zijn. Het land trekt toeristen met het heerlijke eten, de stranden en historische stadjes. Een land vol vriendelijk lachende mensen. Waar iedereen zich welkom voelt.

Salemink: "Mensen denken, ach, het zal wel meevallen. Er zijn zoveel positieve facetten in Vietnam, de keerzijde zal wel meevallen".

Autoritaire staat

Dat Vietnam ondertussen een autoritaire staat is en beroerd omgaat met zijn minderheden, valt tegen die achtergrond min of meer weg. Hetzelfde geldt voor armoede: van de 95 miljoen mensen in Vietnam leven er bijna 10 miljoen onder de armoedegrens van 1,70 euro per dag.

"De repressie van minderheden is alleen maar toegenomen de afgelopen jaren. De internationale gemeenschap dacht: als de economie geholpen wordt, dan volgen mensenrechten, democratische waarden en vrijheden ook wel. Dat is niet gebeurd."

Zomerverhalen uit het buitenland

Deze zomer heeft Bureau Buitenland een bijzondere programmering: Zomerverhalen. Elke maandag t/m vrijdag tussen 19.00 en 19.30 uur deelt onze gast een buitengewone ervaring, diepgravende informatie of interessante achtergronden uit het buitenland. Luister hier alle verhalen terug.

VPRO

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1