appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Half jaar cel en werkstraffen voor fatale pedojacht op 73-jarige Arnhemmer

ANP
dinsdag 4 mei 2021 | NOS | Redactie

Twee tieners die vorig jaar oktober een 73-jarige Arnhemmer zo mishandelden dat hij overleed, zijn veroordeeld tot een jaar jeugddetentie, waarvan zes maanden voorwaardelijk. Een van de twee was meerderjarig tijdens de fatale mishandeling, maar is toch volgens het jeugdrecht veroordeeld. De rechtbank wees erop dat hij een thuiswonende scholier is die pas een half jaar 18 was en zijn daad pleegde met minderjarigen.

Omroep Gelderland verslaggever Huibert Veth

Drie mededaders kregen zes maanden voorwaardelijke jeugddetentie opgelegd en de maximale werkstraf in het jeugdstrafrecht van 200 uur. Het Openbaar Ministerie had tot anderhalf jaar cel geëist. "Relatief lage straffen zou je kunnen zeggen", zegt Huibert Veth, verslaggever van Omroep Gelderland in Nieuws en Co. "De leeftijd heeft daar enorme invloed op."

Pedojacht

De fatale mishandeling was het gevolg van een zogenoemde pedojacht door de jongens uit Arnhem en Rozendaal. Ze lokten hun slachtoffer met een seksdate in de val en filmden vervolgens de gewelddadige confrontatie.

Volgens de rechter hielden alle daders rekening met geweld en lieten ze in berichten naar elkaar weten trots te zijn op hun actie. De rechtbank neemt het hen buitengewoon kwalijk dat ze voor eigen rechter speelden en zo juist voor onrust en onveiligheid in de samenleving zorgden.

De vijf tieners, nu tussen de 15 en de 19 jaar, moeten de nabestaanden van het slachtoffer ook een schadevergoeding van ruim 60.000 euro betalen.

Uitspraak fatale pedojacht in Arnhem

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.


Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1