Binnenland
BNNVARA

'Elk ziekenhuis zou een vondelingenkamer moeten hebben'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Elk ziekenhuis zou een vondelingenkamer moeten hebben'

Gemiddeld worden er ieder jaar vijf baby's te vondeling gelegd. Veel van deze baby’s zijn al overleden als ze worden gevonden. "Ik voelde mij maatschappelijk betrokken om dit op te lossen" vertelt initiatiefnemer Suzan Ernst, hoofd kindergeneeskunde van het Noordwest Ziekenhuisgroep in Dijkstra en Evenblij ter plekke.

Het afgelopen jaar kwamen er kort achter elkaar twee nieuwsberichten naar buiten over vondelingen, terwijl in 2019 er geen te vondeling gelegde baby’s waren gevonden. Door deze berichten besloot het Noordwest Ziekenhuis haar vondelingekamer vervroegd te openen.

In de vondelingenkamer kunnen de ouders het kindje in een wieg leggen. Tegelijkertijd gaat er een signaal af, hierdoor staat er iemand klaar om de ouders te woord te staan of om het kindje op te vangen. De ouders kunnen er zelf voor kiezen of ze contact willen, of dat ze liever anoniem blijven.

Is het niet te makkelijk om je kind zo weg te geven?

Toch is er ondanks alles ook kritiek op de vondelingenkamers. Volgens sommigen zou het hierdoor te makkelijk worden voor ouders om hun kind af te geven. Maar volgens Suzan Ernst is dat niet waar.

Volgens haar gaat er niemand als ze het even niet meer weten hun kindje langsbrengen. Het is voor de mensen die het echt niet meer weten, dat in deze vondelingenkamer het mooiste alternatief. Otto, die zelf te vondeling is gelegd is het daarmee eens: "De getallen zijn ook niet zo dat er heel veel gebruik van wordt gemaakt."

Hoe is het om een vondeling te zijn?

Vaak zijn er voor te vondeling gelegde kinderen ook veel onduidelijkheden. Zo weten ze vaak niet wie hun biologische ouders zijn. Otto's adoptieouders zijn daar altijd open en eerlijk in geweest tegen hem. Als kind kreeg hij natuurlijk niet alles te horen, maar hoe ouder hij werd hoe meer vragen hij stelde. Zo kwam hij erachter dat zijn ouders wisten wie hem had gevonden. "Ik wist ineens ook wie die mevrouw was met die onbekende naam die altijd een kaartje stuurde met mijn verjaardag", vertelt Otto.

Meer vondelingenkamers in Nederland

De vondelingenkamer in Den Helder is de 10e van Nederland. Er zijn inmiddels 60 vrouwen geholpen bij de bevalling. Door middel van goede begeleiding en nazorg hebben 60% van de ouders die hun kind wilde afstaan besloten het kindje toch zelf op te voeden. Voor Suzan Ernst pleit daarom ook voor meer vondelingenkamers: "Ik vind eigenlijk dat elk ziekenhuis een vondelingenkamer moet hebben."

Eerste vondelingenkamer van Noord-Holland

Dijkstra en Evenblij Ter Plekke

Erik Dijkstra en Frank Evenblij nemen het nieuws van de afgelopen week door. Dat doen ze vanaf een plek ergens in Nederland die in het nieuws is geweest. Met live gasten, reporter Mai Verbij, diverse rubrieken en verrassende onderwerpen. Je hoort ze elke zondagavond tussen 20:00 en 22:00 op NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie