appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

'Kinderopvang is geen opvang, maar een pedagogische voorziening'

ANP
dinsdag 19 januari 2021 | AVROTROS | Charlotte Jansen

GroenLinks en D66 willen dat kinderopvang gratis wordt, net zoals het onderwijs. Op die manier kan de kinderopvangtoeslag worden afgeschaft en voorkomt het verdere misstanden in de toekomst. Vanmiddag doen zij een gezamenlijk voorstel in de Tweede Kamer tijdens het kamerdebat over de toeslagenaffaire en het aftreden van het kabinet.  

Gratis kinderopvang in Nederland?

Elly Singer, pedagoog en ontwikkelingspsycholoog, vindt het een uitstekend voorstel. "Kinderopvang is in Nederland nog steeds gekoppeld aan arbeid van ouders, terwijl als het goed voor kinderen en goed voor ouders moet zijn, moet het een pedagogische voorziening zijn, zoals onderwijs", vertelt Singer in Stax&Toine.

Kwaliteit

"Als kinderopvang aangemerkt gaat worden als basisvoorziening zal dat de kwaliteit verhogen. Nu wordt het nog helemaal gekoppeld aan de arbeid van ouders. Kinderen worden nu een of twee dagen per week gebracht, wat betekent dat zij steeds in wisselende groepen zitten. Kinderen zijn gebaat bij continuïteit en dat wordt nu bedreigd", zegt Singer.

"Het grote probleem in Nederland is dat de hele kinderopvang is geprivatiseerd. We zitten in een marktsysteem. En hoewel de overheid wel veel besteedt aan de kinderopvang, via de toeslagen, wil ze zelf zo weinig mogelijk met die voorzieningen te maken hebben."

Buitenlandse handen

Het gevolg hiervan is dat een deel van de kinderopvang in handen is van buitenlandse bedrijven, private equity, en daar gaat het om winst en niet om kwaliteit, zegt Singer.

Singer denkt dat als de kinderopvang een basisvoorziening wordt, er meer ouders gebruik van zullen maken. "Omdat kinderen voor Nederlandse ouders heel belangrijk zijn. En het allerbelangrijkste voor ouders is dat ze weten dat ze een goede kwaliteit hebben en als het een basisvoorziening is, wordt de kwaliteit beter door meer continuïteit, meer status, betere salariëring, net zoals een voorziening als het onderwijs."

Gratis kinderopvang in Nederland?

Stax&Toine

Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1