Binnenland
NOSNTR

Vianna zorgde voor haar gehandicapte ouders en broer

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vianna zorgde voor haar gehandicapte ouders en broer

Ze is kind van ouders met een verstandelijke beperking. Ook heeft ze een verstandelijk beperkte broer. Vianna Spang zorgde voor hen. Ze heeft een dubbel gevoel bij de discussie of het mensen verboden kan worden om kinderen te krijgen.

"Ik heb momenten gehad dat ik wou dat het anders was", zei Vianna Spang in Nieuws en Co. De zorg voor haar ouders en broer viel haar zwaar. Pas op haar 26e kwam ze aan haar eigen leven toe.

Video niet beschikbaar

Oud-kinderrechter Cees de Groot stuurde vandaag, samen met een aantal andere experts, een petitie naar de Tweede Kamer. Ze pleiten voor gedwongen anticonceptie in sommige situaties.

Zorg

Spang zorgde voor haar ouders en broertje. Haar vader overleed op haar 18e. "Ik vind het niet erg dat ik er ben", zegt ze. "Ze hebben niet veel verkeerd gedaan."

Wel vindt ze dat, toen ze de zorg in het gezin op haar nam, dat ze geholpen moest worden. "Ik vind wel dat mijn ouders kinderen hadden mogen krijgen, dat hebben ze ook, maar ik denk dat de begeleiding in mijn leven daarin tekort is geschoten. Het was een complexe situatie, maar niet onoverkomelijk. Ik denk dat er qua begeleiding veel te leren valt."

Tijdelijk

Zelf heeft Vianna een dubbel gevoel bij de discussie die vandaag is aangewakkerd. "Ik kan me voorstellen dat bijvoorbeeld iemand met een hele zware verstandelijke beperking geen kind kan hebben. Dat snap ik hartstikke goed."

Ze zou het een slecht idee vinden dat het iemand voor altijd verboden wordt om kinderen te krijgen. "Niet permanent, anders hebben we er een hele andere discussie bij." Ook wat De Groot en de andere experts spreken van een tijdelijke beperking.

Broer

Als ze kijkt naar haar broer, die verstandelijk beperkt is, vindt Vianna dat hij geen kinderen zou moeten krijgen.

"Hij moet in een 24-uurs-instelling worden opgenomen. Hij kan niet voor zichzelf zorgen. Dus ik zou niet graag zien dat hij vader wordt, om zo maar te zeggen."

Anticonceptie n&c

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie