Binnenland
AVROTROS

Meer burgerinitiatieven door corona: hoe houden we dit vast?

foto: EenVandaagfoto: EenVandaag
  1. Nieuwschevron right
  2. Meer burgerinitiatieven door corona: hoe houden we dit vast?

Burgers helpen elkaar steeds vaker: onderzoekers zien een toename in het aantal burgerinitiatieven. Met name in zogenaamde aandachtswijken. Dat moet worden vastgehouden, zegt lector Gezondheid en Omgeving Lea den Broeder bij Radio Tour de France. "Je zult wel gek zijn als je er niet mee doorgaat!"

"Meer mensen worden ziek in de probleemwijken. Dat heeft te maken met het soort beroepen dat mensen hebben. Ze komen vaker in contact met mensen, lopen dus meer risico. Mensen zijn gemiddeld minder gezond, dus worden vaak zieker", zegt Den Broeder.

Burgerinitiatieven nemen toe door corona

Activiteiten stopgezet

"In deze buurten zijn heel veel activiteiten stopgezet: de buurthuizen en ontmoetingsplekken gingen dicht", vertelt Den Broeder. "De mensen die er wonen, voelden zich getriggerd om iets voor anderen te doen. Mensen gingen elkaar sportlessen geven, ik zag kunstenaars die speciale bankjes gingen ontwerpen."

En natuurlijk werden er ook maaltijden verzorgd. "In de Indische Buurt in Amsterdam zijn alleen al 17.000 maaltijden uitgedeeld", weet Den Broeder.

Buurtmaaltijden

Ook de 26-jarige Erwin van Asselt is eten voor zijn stadgenoten gaan verzorgen. Hij studeerde accountancy, maar na drie jaar bij een groot bedrijf te hebben gewerkt, besloot hij te stoppen en meer vanuit zijn idealen te werken. "Ik besefte dat ik niet gelukkig zou worden als accountant en wilde meer sociaal ondernemen."

Erwin was al bezig met een initiatief om voedselverspilling tegen te gaan. De lockdown was voor hem het moment om door te pakken. "Toen de lockdown werd aangekondigd, heb ik mijn oude studentenhuis opgetrommeld, omdat de buurthuizen dichtgingen. Toen hebben we gezegd: dan komt het buurthuis wel naar jullie."

Knakworsten en brood

Den Broeder is blij met dit soort initiatieven. Niet alleen vanwege de saamhorigheid, maar ook vanwege de informatie die het oplevert. "Veel gezinnen die onder de radar waren, komen nu bovendrijven. Vrijwilligers komen terug met verhalen van mensen die al 25 jaar leven op knakworsten en brood. Er is bekend geworden welke mensen er hulp nodig hebben."

En dat wil Den Broeder vasthouden. "Heel vaak nemen dit soort initiatieven af na een crisis. Maar het hoeft niet! Je zult wel gek zijn als je er niet mee doorgaat. Maar het betekent wel dat er meer aandacht voor moet komen. Meer naar bewoners luisteren én samen beslissen."

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 16.00 en 17.00 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie