appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Salo Muller: 7645 Holocaust-slachtoffers en nabestaanden eisen schadevergoeding van NS

ANP
dinsdag 4 augustus 2020 | KRO-NCRV | Tom Veldhuijzen

In totaal hebben 7645 mensen een aanvraag ingediend voor een tegemoetkoming vanwege de Jodendeportaties door de NS in WOII. "5001 mensen hebben inmiddels een bedrag gekregen. Over 1000 aanvragen moet nog een besluit worden genomen." Dat zegt initiatiefnemer en Holocaust-overlevende Salo Muller in 1 op 1.

7645 holocaust-slachtoffers en nabestaanden eisen compensatie van de NS

Het is de laatste dag dat slachtoffers en nabestaanden zich kunnen melden bij een commissie, onder leiding van Job Cohen, die de aanvragen voor een tegemoetkoming van de NS beoordeelt.

De voormalige verzorger en fysio van Ajax, Salo Muller, zet zich sinds 2015 in voor genoegdoening voor de Jodentransporten van de NS tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zijn ouders zijn kort na aankomst in Auschwitz vermoord. Hijzelf bracht de oorlog door op verschillende onderduikadressen in Nederland.

'Duitse spoorwegen ook aansprakelijk stellen'

Nu de NS over de brug komt, richt Muller zijn blik op de Duitse spoorwegen, die verantwoordelijk waren voor de deportaties naar concentratiekampen. "We hebben brieven geschreven aan alle verantwoordelijke instanties, ook aan Angela Merkel en de twee directeuren van de Deutsche Bahn", zegt Muller.

Merkel schreef Muller terug: "Ze wil absoluut niet haar verantwoordelijkheden uit de weg gaan. Ik ben erg blij dat ze niet meteen gezegd heeft: 'daar kunnen we nu niet aan beginnen'. Ze gaat het bestuderen", vertelt Muller hoopvol.

GVB en politie ook schuldig?

Ze noemen hem ook wel de ‘pitbull’. De goedgeklede man met zwarte lok en prominente bril, die vroeger het veld op kwam rennen om een van zijn Ajax-spelers op te lappen. Nu strijdt Muller voor genoegdoening voor de Shoah. En hij is verre van klaar.

"Er staan misschien nog wel meer dingen op mijn bucketlist. Ik denk aan de GVB (gemeentevervoer) in Amsterdam. Dat bedrijf houdt zich stil, terwijl ze weten waar ik mee bezig ben. Ze kunnen me toch uitnodigen voor een kop koffie? Zo'n vervoersbedrijf is net zo schuldig als de spoorwegen. En ik wil ook eens praten over de rol van de politie. Een hoop mensen weten echt niet wat er allemaal heeft plaatsgevonden."

7645 holocaust-slachtoffers en nabestaanden eisen compensatie van de NS

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1