appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

De protestrecensent van Alicante bezoekt Black Pride demonstratie in Amsterdam

Redactie Alicante
maandag 27 juli 2020 | NPO Radio 1 | Redactie Alicante

Nederlanders hebben de kunst van het demonstreren herontdekt. Mensen gaan de straat op om hun ongenoegen te uiten over allerlei onderwerpen zoals Black Lives Matter, 5G en de coronaregels. 'Demonstratiehoofdstad' Den Haag kreeg in 2002 nog 350 demonstratie-aanvragen; tegenwoordig zijn dat er zo'n 1500. In Amsterdam steeg het aantal van 200 in 2014 tot 1081 vorig jaar.

We zien zo langzamerhand door de protestborden het bos niet meer. Dus is het tijd voor een kwaliteitskeurmerk. Arda Kaya van collectief Alicante gaat voor jullie het land in om demonstraties te keuren. En wel aan de hand van de volgende criteria: urgentie, sfeer, opkomst, creativiteit en geluid. 

Protestrecensent bij Black Pride-protest

Demonstratie jegens geweld tegen zwarte homo- en transseksuelen 

Op het Museumplein werd het begin van Pride 2020 ingeluid met een demonstratie tegen het geweld dat veel zwarte homo- en transseksuelen nog ondervinden. In de eerste instantie zou een grote groep mensen vanaf het Slavernijmonument in het Oosterpark naar het Museumplein lopen, deze mars werd alleen verboden door de gemeente Amsterdam. De maatregel zorgde ervoor dat de demonstranten al klaar stonden op het Museumplein toen deze werd afgetrapt. 

De demonstratie werd georganiseerd door Black Queer & Trans Resistance. Verschillende sprekers waaronder de voorvrouw van de beweging Naomi Pieter betraden het podium om speeches te houden. 

Sinds de dood van George Floyd in de VS afgelopen mei zijn er aanhoudende demonstraties en protesten over de hele wereld om aandacht te vragen voor de ongelijke behandeling van mensen van kleur ten opzichte van witte mensen. De demonstratie op het Museumplein was hier één van, maar zeker niet de laatste. Om toch een beeld te schetsen van de demonstraties, hierboven een recensie. 

Alicante

Vier NPO Radio 1-verslaggevers, één podcast. Racistische whatsappstickers. De op één na jongste monnik van Nederland. Evangelische ex-criminelen. Live op Instagram vanuit de gevangenis. Alicante brengt je boeiende, spannende, nieuwswaardige verhalen. Reportages, interviews, humor, spanning. Het nieuws van alle kanten!

Heb jij een onderwerp of een verhaal waar Alicante in MOET gaan duiken? Stuur ons dan nu een bericht via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Alicante bestaat uit Arda Kaya, Ilan Hoekstra, Shayno Numansen en Thijs van Litsenburg en is een productie van BNNVARA en NPO Radio 1.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1