Binnenland
EO

Marianne Zwagerman: 'Cancel culture kostte me 60.000 euro'

foto: NPO Radio 1foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Marianne Zwagerman: 'Cancel culture kostte me 60.000 euro'

Volgens columnist Marianne Zwagerman is de 'cancel culture' in Nederland een groeiend fenomeen. In Dit is de Dag vertelt ze dat de online afrekencultuur haar 60.000 euro heeft gekost. "Ik maakte een klimaatkritisch programma voor WNL, vervolgens ging er een hele stroom aan mails naar opdrachtgevers. Ze willen dan niet meer hun vingers aan je branden.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De cancel culture is in Nederland onderwerp van gesprek geworden na de ophef rond Johan Derksen en meer recent Jort Kelder. Eerder sprak J.K. Rowling schrijfster van Harry Potter-boeken, zich al uit tegen het fenomeen. Onder leiding van Rowling stelden 150 wetenschappers en auteurs in een open brief dat de vrijheid van meningsuiting steeds meer onder druk staat, en dat het afwijkende meningen onderdrukt.

Platform

Volgens Marianne Zwagerman is die cancel culture ook in Nederland een groeiend fenomeen: "Er is gelukkig vrijheid van meningsuiting maar die wordt wel steeds duurder om volledig te gebruiken."

Advocaat Sidney Smeets is het oneens met Zwagerman. Volgens Smeets bestaat het niet: "Het is absolute onzin. Er is geen sprake van dat als je iets controversieels zegt, daarna niks meer kan. Naast vrijheid heb je ook een verantwoordelijkheid voor wat je zegt".

Smeets vindt dat mensen het volste recht hebben om anderen aan te spreken op wat zij zeggen of schrijven. "Het is niet zo dat je recht hebt op een platform."

60.000 euro

Zwagerman maakte een klimaatkritisch programma voor WNL en ondervond daarna aan den lijve wat de cancel culture volgens haar is. "Ik was de week erna dagvoorzitter, en toen kwam er een geregisseerde stroom mails naar de opdrachtgever. En dan denkt zo'n bedrijf: ik zit hier niet op te wachten. Het heeft mij in totaal 60.000 euro gekost."

Advocaat Smeets vindt dat dit geen cancel culture is. "Het is geen georganiseerd verband. Het zijn mensen die hun mening geven en dat recht hebben ze. Dat je nu op NPO Radio 1 je verhaal doet, bewijst dat het niet bestaat."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie