appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Dit is de Dag
STER Advertentie

Hoe gaan de Groningers de toekomst veiligstellen?

ANP
vrijdag 24 juli 2020 | VPRO | Redactie Radio Doc Twitter

Moderne plagen, ver weg van de stad, maar een bedreigen voor ons allemaal: stijgend water, de verschralende biodiversiteit, verdwijnend erfgoed, verzilting en droogte. Als het aan Groningen ligt wordt de provincie gidsgebied voor heel Nederland: zij zullen vooraan staan met oplossingen.

In de vierdelige serie Voorland Groningen van Radio Doc doet Marten Minkema al wandelend verslag van de manier waarop Groningers proberen de toekomst veilig te stellen. Over hoe ze hun landbouw aanpassen aan de verzilting bij de wadden, eeuwenoude gebouwen beschermen tegen gasbevingen en de bio-industrie langzaam de rug toekeren.

In Groningen leeft ook nog de enorme ambitie de aardgaswinning te vervangen en te overtreffen door grootschalige waterstof-productie bij de Eemshaven, gevoed door enorme windparken op zee. De windmolens zouden voldoende elektriciteit moeten opleveren om het hele land, en ver daarbuiten, van alle energie te voorzien die het maar wil.

Deel 1: Tussen zout en zoet

Deel 2: Bevend Erfgoed

Deel 3: Deltaplan Biodiversiteit

Deel 4: Tussen Goliath en Gigawatt

Meer over het project Voorland Groningen?

Voorland Groningen is een groter project. Er is ook een gelijknamig boek en een app met audiowandelingen door Groningen. Meer informatie over Voorland Groningen, kijk dan op de website. Het project van Marten Minkema kwam tot stand in samenwerking met Dirk-Jan Visser, Christian Ernsten en Mat Wijn, met dank aan het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1