appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Hoe gaan de Groningers de toekomst veiligstellen?

ANP
vrijdag 24 juli 2020 | VPRO | Redactie Radio Doc Twitter

Op het Amsterdamse Leidseplein lijken de meeste plagen van deze tijd ver weg: het stijgende water, de verschralende biodiversiteit, verdwijnend erfgoed, verzilting en droogte. Maar voor de bewoners van het Groninger Hogeland zijn ze dagelijkse realiteit. De Groningers zoeken oplossingen en willen daarmee gidsland zijn voor voor de rest van Nederland.

In de vierdelige serie Voorland Groningen van Radio Doc doet Marten Minkema al wandelend verslag van de manier waarop Groningen probeert de toekomst veilig te stellen. De te horen Groningers vertellen hoe ze hun landbouwmethodes aanpassen aan de verzilting bij de wadden, hoe ze eeuwenoude gebouwen beschermen tegen gasbevingen en hoe ze de bio-industrie langzaam de rug toekeren.

In Groningen leeft daarbij ook de enorme ambitie om de aardgaswinning te vervangen (en te overtreffen) door grootschalige waterstof-productie. Dat willen ze doen door een enorm windpark op zee te creëren bij Eemshaven. De windmolens zouden voldoende elektriciteit moeten opleveren om heel Nederland van alle energie te voorzien die het maar wil.

Deel 1: Hornhuizen - Tussen Zout en Zoet

Deel 2: Loppersum - Bevend Erfgoed

Deel 3: Usquert - Deltaplan Biodiversiteit

Deel 4: Eemshaven - Tussen Goliath en Gigawatt

Meer over het project Voorland Groningen?

Voorland Groningen is een groter project. Er is ook een gelijknamig boek en een app met audiowandelingen door Groningen. Meer informatie over Voorland Groningen, kijk dan op de website. Het project van Marten Minkema kwam tot stand in samenwerking met Dirk-Jan Visser, Christian Ernsten en Mat Wijn, met dank aan het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1