appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Burgemeester Jorritsma van Eindhoven: Versoepeling voor voetbalstadions doodeng

ANP
donderdag 25 juni 2020 | KRO-NCRV | Tom Veldhuijzen

"Ik vind het echt doodeng", zegt de Eindhovense burgemeester John Jorritsma in radioprogramma 1 op 1 over de nieuwe versoepelingen van de coronamaatregelen. "Ik moet ja of nee zeggen. Er is een broos evenwicht tussen wat de maatschappij wil en wat medisch kan", zegt Jorritsma, die tevens de voorzitter is van de veiligheidsregio in Brabant-Zuidoost.

Grote evenementen kunnen weer, was de positieve boodschap op de laatste coronapersconferentie van premier Rutte en minister De Jonge. Voetbalwedstrijden mogen dus ook weer – mits supporters anderhalve meter houden in het stadion, niet schreeuwen en 'hoera' fluisteren bij een doelpunt.

Burgemeester Jorritsma van Eindhoven: Versoepeling voor voetbalstadions doodeng

Jorritsma: "We hebben het PSV-stadion, daar kunnen pak en beet 35.000 mensen in. Het begint al met hoe je die 20.000 mensen in een stadion krijgt. Ze hebben wat ingedronken, er is de emotie over de tegenstander. En dat zet je samen in een arena."

'Geen juichpolitie'

De burgemeester van Breda, Paul Depla, wil 'geen juichpolitie' invoeren. Ook Jorritsma zegt dat het niet te handhaven valt, "moet ik dan halverwege een wedstrijd stilleggen? Dat wordt een burgeroorlog." Een wedstrijd stilleggen zal hij dus niet doen, zegt Jorritsma.

Jorritsma spreekt van een 'duivels' en 'doodeng' dilemma: "Als ik niet ruimhartig genoeg ben, krijg ik verwijten. Maar als er een uitbraak komt vanuit het PSV stadion, krijg ik het verwijt dat ik te ruimhartig ben geweest."

Niet uit te leggen

Dat mensen vanaf 1 juli wel met vijf mensen in één auto naar de stad mogen, maar diezelfde vijf personen op het terras 1,5 meter afstand tot elkaar moeten houden, kan Jorritsma ook niet uitleggen. "Nee, dat kan ik niet. Daar ben ik heel simpel in. Er zit een stuk inconsistentie in de maatregelen maar ik moet het ermee doen."

Burgemeester Jorritsma van Eindhoven: Versoepeling voor voetbalstadions doodeng

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1