Binnenland

Aangekondigde versoepelingen gaan door met kleine aanpassingen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Aangekondigde versoepelingen gaan door met kleine aanpassingen

[NOS] Premier Rutte kondigde vanavond in de persconferentie aan dat de aangekondigde versoepelingen per 1 juni gewoon doorgaan. Dat is volgens hem verantwoord, gezien de cijfers over de corona-epidemie en het laatste advies van het Outbreak Management Team.

Maar het is dan nog belangrijker dat iedereen zich aan de regels houdt, zoals zoveel mogelijk thuis werken, 1,5 meter afstand houden en thuis blijven met klachten. "Een tweede corona-uitbraak is ook heel slecht voor de economie."

Personeel telt niet mee in 30-personenregel

Medewerkers van restaurants, bioscopen en theaters tellen niet mee in het maximumaantal van 30 mensen dat vanaf 1 juni binnen aanwezig mag zijn. Premier Rutte zegt dat het eerdere plan, waarbij de medewerkers wél meetelden, niet goed uitvoerbaar is.

Het kabinet heeft erover gesproken om de horeca al het hele pinksterweekend open te laten gaan, maar ziet daarvan af uit vrees dat het anders te druk wordt. Rutte zei dat gasten in de horeca 1,5 meter afstand van elkaar moeten houden, maar dat leden van hetzelfde huishouden wel dichter bij elkaar mogen zitten. Ook dat is een wijziging van het eerdere voornemen.

Risico-inschatting

Rutte zei dat het logisch is dat sommige beroepsgroepen zich afvragen waarom zij niet aan de slag mogen en andere beroepsgroepen wel. Hij vindt die vraag begrijpelijk, maar wijst erop dat je oog moet hebben voor het grote geheel. Als iedereen tegelijk weer begint, leidt dat tot te veel drukte. "Daar zit geen waarde-oordeel achter, maar wel een risico-inschatting", zei Rutte.

Daarom blijft een aantal bedrijven en instellingen nog dicht, zoals coffeeshops, sauna's, sportclubs, seksbedrijven, sport- en verenigingskantines. Die blijven tot 1 september gesloten. Al zouden er volgens de premier wel gesprekken zijn met sportscholen over eerdere openingsmogelijkheden. Over de openstelling van evenementen en discotheken is nog niets zeker.

Onderwijs

Basisscholen gaan 8 juni weer helemaal open. Sinds 11 mei gingen basisschoolleerlingen maar de helft van de tijd naar school; dat wordt dus verruimd. Ook de buitenschoolse opvang gaat weer volledig open op 8 juni. Kinderen worden dan weer opgevangen op hun vaste dagen die zijn afgesproken in het contract.

Middelbare scholen, die ook vanaf 1 juni weer opengaan, moeten fysiek onderwijs gaan geven. Een aantal scholen wilde dat pas na de zomervakantie weer gaan doen.

Per 15 juni gaan leerlingen uit de middelbare school weer op school toetsen maken, maar dat volstaat volgens de premier niet. Alle scholieren moeten fysiek onderwijs krijgen. Dat kan niet met alle leerlingen op hetzelfde moment om de 1,5 meter te kunnen garanderen en er moet ook rekening gehouden worden met leerlingen die niet in de spits met het ov mogen reizen.

Verpleeghuizen en gehandicaptenzorg

De bezoekregeling voor verpleeghuizen wordt uitgebreid. Sinds vorige week mocht bij wijze van proef onder strikte voorwaarden in 26 verpleeghuizen één vaste bezoeker per bewoner naar binnen. Vanaf 25 mei zal dit worden uitgebreid naar meer locaties.

Het perspectief is dat vanaf 15 juni de bezoekregeling landelijk wordt aangepast.

Er komt er een verruimde bezoekregeling voor de gehandicaptenzorg en ook de dagbesteding start weer op. Op uiterlijk 15 juni moet iedere cliënt bezoek kunnen ontvangen.

Rutte tegen kinderen en jongeren: 'Kom met ideeën'

De premier richt zich in de persconferentie speciaal tot Nederlandse kinderen en de jeugd. Hij maakt ze een groot compliment en toont begrip dat ze soms kwaad en somber waren over de maatregelen. "Het is aan mede jullie te danken dat er veel minder mensen in het ziekenhuis zijn gekomen."

Rutte vraagt de jongeren en kinderen om mee te denken en mee te praten over de Nederlandse corona-aanpak. "Kom met ideeën, praat over in de klas en laat het ons weten."

Groepen mogen buiten weer samenkomen

Het verbod op groepsvorming in de open lucht vervalt. Mensen mogen buiten weer samenkomen als ze anderhalve meter afstand houden. Dus met vier of vijf man samen in het park zitten, is geen probleem meer, zei Rutte. Maar het moet geen evenement worden, want dan wordt er net als nu ingegrepen.

Ook de beperking van bezoek in huis tot maximaal drie personen vervalt. Het dringende advies blijft wel om anderhalve meter afstand aan te houden, ook in de tuin en op het balkon.

Geen mondkapje in ov? 95 euro boete

Ov-reizigers die na 1 juni geen mondkapje dragen, kunnen een boete van 95 euro krijgen. Het verplichte niet-medische mondkapje geldt voor reizigers vanaf 13 jaar. Het ov blijft alleen bedoeld voor noodzakelijke reizen.

Kabinet denkt nog na over zomervakantie

Het kabinet is nog steeds bezig om te kijken naar adviezen over de zomervakantie. Italië wil de grens bijvoorbeeld begin juni open doen. In Nederland is nu nog steeds dat reizen alleen kan als het strikt noodzakelijk is.

Het kabinet bepaalt zijn advies, dat mogelijk snel komt, op basis van het beleid van andere landen en het besmettingsrisico. "We kijken ook of er wel of geen risicobeperkende maatregelen genomen moeten worden als mensen terugkomen van vakantie."

Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat Nederlanders bij terugkomst van hun vakantie in thuisquarantaine moeten, zoals ook in andere landen gebeurt. Maar Rutte zei daar verder niets over.

De Jonge: coronadata verzamelen en gebruiken om in te grijpen

Het kabinet gaat allerlei coronadata verzamelen en naast elkaar leggen om zo nodig sneller in te kunnen grijpen. Minister De Jonge vergelijkt het informatiesysteem met een dashboard van een auto. "De kilometerteller laat zien hoe hard je rijdt en ook kun je zien hoeveel kilometer je auto gereden heeft."

Er gaat informatie van bijvoorbeeld het aantal IC-bedden, informatie van teststraten van de GGD, informatie van huisartsen en nog veel meer verzameld worden. "Als bij een teststraat bij het strand blijkt dat er veel mensen zijn besmet, dan kun je daar in je maatregelen rekening mee houden."

Het kan zijn dat het dashboard openbaar wordt, zegt de minister van Volksgezondheid. "We vinden dat belangrijk. Het zou wekelijks ververst kunnen worden. Dagelijks gaat waarschijnlijk te ver."

Het is de bedoeling dat de dashboards per regio worden gemaakt, zodat er mogelijk per regio maatregelen genomen kunnen worden. Een uitwerking van het plan wordt in juni verwacht.

Lockdown versoepeld: samenvatting van de maatregelen

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie