Binnenland
AVROTROS

Moet ik meer dan 1,5 meter afstand houden bij hardlopers? Vragen en antwoorden uit het coronaspreekuur

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Moet ik meer dan 1,5 meter afstand houden bij hardlopers? Vragen en antwoorden uit het coronaspreekuur

In het coronaspreekuur op NPO Radio 1 worden al jouw vragen rondom het virus beantwoord. Bij Stax&Toine worden de kwesties vandaag besproken door onze vaste huisarts Wieger van de Kolk én door viroloog Mark Zwart. Dit is een selectie uit alle vragen.

Luister hier het hele spreekuur terug

Klopt het dat je bij het hardlopen meer dan 1,5 meter afstand moet houden? (Jurriaan)
Huisarts Wieger van de Kolk adviseert wel iets ruimer om hardlopers heen te lopen. "Er zijn onderzoeken gedaan, en het blijkt wel dat de virusdeeltjes verder komen dan 1,5 meter. Maar hoe verder je van de hoester of proester afstaat, hoe minder virusdeeltjes kunnen worden overgedragen. Voor sporters is het wel goed om meer afstand te houden, voor de zekerheid."

Van De Kolk adviseert te blijven na te denken: "We zijn gewoontedieren, en gaan allemaal op het zelfde tijdstip sporten. Het is langer licht, dus probeer dat soort activiteiten ook een beetje te spreiden."

Waarom kost een vaccin zoveel geld? (Jules)
Viroloog Mark Zwart heeft daar een helder antwoord op. "Voorkomen is beter en in dit geval goedkoper dan genezen. Vaccins worden gezien als een van de meest kosteneffectieve middelen in de gezondheidszorg. En toch is de ontwikkeling duur. Denk aan hoogopgeleid personeel, dure chemicaliën en het werken met proefdieren. Maar het belangrijkste is dat de meeste pogingen tot vaccins niet slagen."

Ik ga binnenkort verhuizen naar een groot appartementencomplex. Waar moet ik rekening mee houden? (Ferry)
"Je moet het echt goed met elkaar afstemmen. Het wordt opgeleverd, en iedereen zal er gelijk in willen. Maar het is wel goed om dat met elkaar te bespreken", vindt huisarts Wieger van de Kolk.

Een mondkapje is in een appartementencomplex niet nodig, wat de huisarts betreft. "Ik sluit me aan bij de huidige inzichten. Het lijkt mij niet zinvol, alleen als je zelf klachten hebt."

Ik gebruik zeepvrije handwash, omdat ik een huidprobleem heb. Werkt dat minder goed in de bestrijding van het virus? (Diny)
"Het draait om de werking van zeep", legt Wieger van de Kolk uit. "Het heeft een vet kopje, en een nat staartje. Dat zorgt ervoor dat het virus wordt weggespoeld. Als je zeep gebruikt, beschadig je ook het natuurlijke vetlaagje van je huid. Dus ja, als je huidproblemen hebt, dan is het niet handig om zeep te gebruiken. De zeepvervangers zijn wel minder effectief."

Meer vragen? Stel je vragen via de NPO Radio 1-app en hoor je antwoord van maandag tot en met donderdag tussen 15:30 en 16 uur terug in het coronaspreekuur van Stax&Toine.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie