Binnenland
AVROTROS

De antwoorden op jullie vragen uit het coronaspreekuur

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. De antwoorden op jullie vragen uit het coronaspreekuur

In het coronaspreekuur op NPO Radio 1 worden al jouw vragen rondom het virus beantwoord. Bij Stax&Toine worden de kwesties vandaag behandeld door GZ-psycholoog Nine Gramberg van OpenUp.care en huisarts Wieger van de Kolk. Dit is een selectie van alle vragen.

Hoe kan het dat er per dag veel besmettingen bijkomen terwijl we al zoveel maatregelen nemen?

Zitten er in traanvocht ook besmettelijke druppeltjes? (Karen)
Huisarts Wieger van de Kolk legt uit: "Traanvocht wordt aangemaakt in de klier, en spoelt over je oogbol richting je neus. En we weten dat dit vocht is dat het virus kan bevatten als je besmet bent. Corona kan herkend worden door een oogontsteking, maar zeker door de hooikoorts-periode is een vochtig oog dus niet meteen reden om te concluderen dat het een coronabesmetting zou zijn."

Hoe ga ik om met een schuldgevoel als ik buiten gewandeld heb? Ik heb me gewoon aan de regels gehouden (José)
Psycholoog Nine Gramberg complimenteert José allereerst: "Ze houdt zich aan de regels en zorgt goed voor zichzelf, dus dat is heel goed."

En dat kan onzeker maken, juist omdat je zo je best doet, meent Gramberg. "Het beste wat je kunt doen is het delen met anderen. Om te toetsen: hoe reëel is deze gedachte? Zeker als je onzeker bent is dat een goed advies."


Kunnen zelfgemaakte mondkapjes kunnen worden ingezet door huisartsen, bijvoorbeeld gemaakt van stofzuigerzakken? (Jacqueline)
Huisarts Wieger van de Kolk heeft daar zijn twijfels over. De gecertificeerde mondkapjes zijn wat hem betreft de enige geschikte om in de zorg te gebruiken. "Daar zijn allerlei standaarden voor", legt hij uit.

"Voor particulieren is het wat mij betreft verder niet nodig om mondkapjes te dragen. Anderhalve meter afstand houden is de regel, en dan hoef je echt niet bang te zijn dat het virus door de lucht zweeft en je besmet", benadrukt de huisarts.

In hoeverre bestaat de kans dat zorgverleners PTSS-klachten krijgen? En kan er preventief iets tegen gedaan worden? (André)
Psycholoog Nine Gramberg: "De toekomst moet dat laten zien, maar we weten dat deze mensen ook wel voor een deel gewend zijn om onder deze omstandigheden te werken. Natuurlijk is de situatie nu wel anders, dus die kans is aanwezig. Belangrijk om erbij te vermelden: de mens is ontzettend veerkrachtig. We zien dat het grootste gedeelte van de mensen die iets naars meemaken, het zelf op een goede manier kunnen verwerken zonder er klachten aan over te houden."

De zorg is wel goed voorbereid op dit soort mogelijke klachten, ziet Gramberg. "Ik weet dat er in veel ziekenhuizen ook de psychiatrische afdelingen worden ingezet om het zorgpersoneel te begeleiden in deze tijden. Maar er wordt ook nagedacht over psychische begeleiding voor patiënten die op de intensive care hebben gelegen en daarna het gewone leven weer moeten oppakken."

Heeft het zin om je neushaar niet meer weg te halen? (Wilma)
Huisarts Wieger van de Kolk moet een beetje lachen om de vraag. "Bijzonder. Ik weet niet waar de vraag vandaan komt, maar neushaar heeft een functie. Je neus is een soort natuurlijk filter. Het is daarom ook raadzaam om via je neus te ademen, en niet via de mond. Een ander advies in deze dagen is om zo min mogelijk aan je neus, gezicht en mond te zitten. Want dat is de besmettingsroute. Alle neuspeuteraars en nagelbijters hebben het zwaar. Maar als het cosmetisch verantwoord is, zou ik het neushaar lekker laten staan…"

Meer vragen? Stel je vragen via de NPO Radio 1 app en hoor je antwoord terug in het coronaspreekuur.

Download de NPO Radio 1 app

Met onze app mis je niets. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1 app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie