Binnenland
WNL

Volbouwen Noordzee met windmolens: ‘De burger pikt dit niet, weet het effect niet’

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Volbouwen Noordzee met windmolens: ‘De burger pikt dit niet, weet het effect niet’

Vanmiddag is er een akkoord gesloten over de verdeling van het Nederlandse deel van de Noordzee. Daarin staat dat het kabinet 200 miljoen euro uittrekt voor een herindeling, waarbij de Noordzee de komende jaren wordt volgebouwd met windmolens.

Volbouwen Noordzee met windmolens: ‘De burger pikt dit niet, weten het effect niet’

119 miljoen euro hiervan gaat naar het uitkopen van vissers die willen stoppen en het verduurzamen van de overgebleven visserij. Dit betekent een onzekere tijd voor vissers, in combinatie met wat hen met brexit staat te wachten.

Dirk Kraak is bestuurslid van EMK Vissers en visser in Den Helder en hij vindt het plaatsen van zoveel windmolens een onverantwoord idee, zo zegt hij in WNL Haagse Lobby op NPO Radio 1. “Als we niet weten wat de gevolgen van die windmolenparken zijn op het ecosysteem, dan kunnen we ook geen plannen gaan maken. Er zijn heel veel negatieve gevolgen van windmolens. Als je 20.000 windmolens in de Noordzee wil plaatsen, dan veranderen die ook de zeestroming. En dan veranderen die dus ook de bodemstructuur en ook de vishabitats.”

Klimaatakkoord

D66-Kamerlid Tjeerd de Groot is het met Kraak eens dat er nog onderzoek te doen is naar het ecologische effect van windmolens. “Natuurlijk komen er veel vragen bij kijken, maar we moeten constateren dat we op het gebied van duurzame energie als Nederland helemaal onderaan het Europese lijstje bungelen. Het is noodzakelijk om hier wat aan te doen, omdat we het klimaatakkoord van Parijs hebben. Daarom is het goed dat we die windmolens plaatsen.”

Voor Kraak persoonlijk is dit ook een probleem, zo vertelt hij. “Ik lig er nog wel eens nachtje wakker van, hoe ga ik dit allemaal oplossen? Ik heb ook nog mensen aan boord en hen vertel ik: 'Ik ga voor jullie knokken zodat jullie je baan houden.'”

‘Burger pikt dit niet’

Al met al verwacht hij dat de burger dit niet zal pikken. “Er wordt ons een verhaal voorgeschoteld dat windmolens groen zijn, maar er is ook een keerzijde. De onderzoeken staan nog in de kinderschoenen, waarom zouden we dit dan groen licht geven? Dat kan eigenlijk niet.”

Ster advertentie
Ster advertentie