appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Freek de Jonge sluit oudejaarsconference toch niet uit

ANP
dinsdag 10 december 2019 | KRO-NCRV |

De teller van cabaretier Freek de Jonge mag dan de 75 jaren hebben aangetikt, aan stoppen denkt hij voorlopig nog lang niet. "Ik heb me wel voorgenomen nooit meer op oudejaarsavond op te treden", zegt De Jonge resoluut tegen presentator Sven Kockelmann in het 1 op 1. Tegelijkertijd wil hij in de toekomst een oudejaarsconference niet uitsluiten.

 

Freek de Jonge sluit oudejaarsconference toch niet uit

1 op 1

Dit in tegenstelling tot zijn vakgenoot Youp van 't Hek, die zowat in alle media heeft aangekondigd dat 31 december 2020 zijn laatste oudejaarsshow op tv zal zijn en dan in theater Carré.

Van dat soort stellige voornemens is De Jonge niet gediend. "Ik ben niet zo van het aankondigen van het nooit meer dat, of ik stop, dat weet ik allemaal niet." De kans dat hij ooit nog een oudejaarsconference doet op tv, is daarmee nog steeds reëel, antwoordt De Jonge desgevraagd. "Zeker, misschien als het twijfelachtig is als er ooit nog een nieuw jaar komt."

'Conference op 1 januari'

De in Groningen geboren kleinkunstenaar werkt momenteel aan zijn 'jaarsconference', die op 1 januari door de VPRO op NPO2 wordt uitgezonden. Op die eerste dag van het nieuwe jaar vindt hij de sfeer beter. In zijn show gaat hij op zoek naar een nieuw moreel kompas. Om er direct aan toe te voegen:  De oplossing zal ik hoe dan ook niet brengen. Ik denk dat we als mensen gedoemd zijn door schade en schande wijs te worden. Maar ik probeer ook troost te bieden."

Om te vervolgen: "Ik ben oud, onvermijdelijk hoor ik bij de elite. Maar ik ben minder radicaal dan ik was. Je wil veel meer bindend zijn en troostend, dan er met gestrekt been in te gaan", zegt De Jonge over zijn nieuwe show 'De Lachgasfabriek'. Zelf staat hij ook anders in het leven. Zo is hij fulltime vegetarisch en rijdt hij in een elektrische auto. "Ik eet al een tijdje geen vlees meer." Om er met een grijns aan toe te voegen: "Dus ik mag gerust weer vliegen."

Vluchtelingen in huis?

Onlangs vroeg De Jonge hardop af of hij als domineeszoon geen vluchtelingen in huis zou moeten nemen. Een publieke overpeinzing, die gelijk wordt opgepikt door De Telegraaf en de nodige stof op sociale media deed opwaaien over de 'zoveelste oprisping van een oude moraalridder.' De Jonge ligt er geen seconde wakker van. "Ik ben ook gehecht aan mijn leventje." Dus terstond asielzoekers in huis opnemen, is nog even een brug te ver voor hem. "Daar ben ik nog niet aan toe. Die schijnheiligheid, en het constateren daarvan, maakt mij niet monddood. Als iedereen die schijnheilig is zijn mond moet houden, dan is het erg stil in de wereld."

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1