appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Nederlandse IS-vrouw ontsnapt uit kamp Al-Hol en op punt naar Nederland te komen

AFP
vrijdag 29 november 2019 | AVROTROS | Radio EenVandaag Twitter

Een Nederlandse IS-vrouw is nu in Ankara en staat op het punt om terug te keren naar Nederland. Dat zegt advocaat Mirjam Levy, die meerdere IS-vrouwen bijstaat, in Radio EenVandaag. "Het is alleen nog wachten op de uitslag van de identiteit van het kind dat bij haar is."

Om dit Twitterbericht te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Levy kan weinig vertellen over de vrouw tot ze in Nederland is. Ze heeft een kind bij zich en er wordt op dit moment gewacht op de uitslag van een DNA-test. Deze vrouw wordt bijgestaan door het kantoor van Levy.

In afwachting

"Een van onze cliënten is nu in Ankara. We wachten nu op de uitslag of zij echt de moeder is van het kind dat bij haar is. Ze kunnen het kind moeilijk meesturen als het niet de moeder blijkt te zijn. Voor zover mij bekend heeft zij geen dubbel paspoort", zegt Levy. Als het haar kind is, dan komt de vrouw met haar kind naar Nederland.

Deze vrouw is uit het kamp in Al-Hol in Noord-Syrië gekomen. "Ze heeft uiteindelijk de keuze gemaakt om naar Ankara te vluchten." Hoe deze vrouw uit het kamp heeft kunnen ontsnappen, wil Levy niet zeggen.

Winter komt eraan

Volgens Levy is de vrouw die wordt bijgestaan door haar advocatenkantoor nu gevlucht omdat de winter eraan komt. "In de winter van vorig jaar zijn er veel kinderen in die kampen gestorven. Er is ook onderling geweld tussen vrouwen in de kampen en daarom heeft ze nu gekozen om naar Ankara te vluchten."

Levy staat in contact met de vrouwen die ze bijstaat. "Die dames hebben vaak wel een telefoon in de kampen. Via WhatsApp kunnen zij redelijk goed contact met ons houden." Als de vrouw in Nederland aankomt zal de procedure van het berechten starten.

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nlFacebook of op Twitter

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1