appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Politiebonden: 'maat is vol, we stappen wel naar de minister'

ANP
dinsdag 19 november 2019 | KRO-NCRV | NOS | Redactie

De politiebonden willen deze week duidelijkheid wie onderzoek gaat doen naar de vertrouwenscrisis bij de Landelijke Eenheid. "We hebben misstanden herhaaldelijk aangekaart bij leiding politie, maar krijgen tot nu toe nul op het rekest", zeggen Jan Struijs, voorzitter Nederlandse Politie Bond en Gerrit van de Kamp, voorzitter van de politiebond ACP in het NPO Radio 1-programma 1 op 1.

Beide bonden reageren op het nieuws van de NRC.

 

Korpschef Erik Akerboom laat via zijn woordvoerder aan ons weten dat de Landelijke Eenheid de bal moet oppakken, omdat zij de primaire werkgever zijn. Zowel Struijs als Van de Kamp willen daar niets van weten. "Dit is de totale verantwoordelijkheid van korpschef Akerboom." Van de Kamp voegt daar aan toe: "Als Akerboom zegt dat hij er niet over gaat, dan nemen we het wel op met de minister. De maat is vol."

Politiebonden rechtstreeks naar minister om onderzoek vertrouwenscrisis Landelijke Eenheid

De agenten spreken tegenover de krant onder meer over vriendjespolitiek, machtsmisbruik en discriminatie door leidinggevenden.

Teamchef zit ziek thuis

Zo zit een gedecoreerde teamchef die de leiding heeft over twee operaties tegen internationale cocaïnesmokkel al een maand ziek thuis. Hij heeft geen vertrouwen meer in de leiding.

Plaatsvervangend hoofd van de Landelijke Eenheid Willem Woelders zegt tegen de krant dat het "buitengewoon lastig" is dat de "vakman met internationaal geweldige contacten" thuis zit.

Daarnaast is er binnen de dienst veel onbegrip over de aanstelling van een liaison-officier in Polen, aldus NRC. Hij zou zich schuldig hebben gemaakt aan discriminatie van Turkse en Marokkaanse collega's. Volgens Woelders loopt er inmiddels een disciplinair onderzoek naar deze medewerker.

Verbeterprogramma

Hij benadrukt verder dat er niet wordt weggekeken bij klachten interne misstanden. "Het ontbrak veelal aan concrete aanwijzingen om onderzoek in te stellen", aldus Woelders. Er wordt een "verbeterprogramma" ontwikkeld om het vertrouwen te herstellen.

Politiebonden NPB en ACP willen dat korpschef Erik Akerboom een onafhankelijk onderzoek instelt naar misstanden binnen de Landelijke Eenheid.

Extra aandacht

Het nieuws over de interne spanningen binnen de politiedienst die onder meer verantwoordelijk is voor de bestrijding van georganiseerde misdaad komt in een tijd dat er naar aanleiding van onder meer de liquidatie van advocaat Derk Wiersum in Amsterdam juist extra aandacht voor is.

Zo maakte het kabinet begin deze maand bekend 110 miljoen euro extra uit te trekken voor de bestrijding van de georganiseerde ondermijnende criminaliteit. Dit geld wordt onder meer gebruikt voor de oprichting van een speciale antidrugseenheid, het Multidisciplinair Interventie Team (MIT).

Het onderzoeksprogramma Argos deed in november al onderzoek naar de verhoudingen bij de politie. Luister hier de uitzending terug: 

Het rommelt bij de spionnen van de politie

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1