Binnenland
AVROTROS

Wajongers mogelijk gekort door nieuwe regeling, '150 euro minder is voor Folke veel geld'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wajongers mogelijk gekort door nieuwe regeling, '150 euro minder is voor Folke veel geld'

Zo'n 250.000 jong gehandicapten krijgen een Wajong-uitkering. Voor het ontvangen van die uitkering bestaan nu veel verschillende regelingen. Staatssecretaris Tamara van Ark wil nu duidelijkheid scheppen met een nieuwe wet. Björn Schuurmans helpt Wajongers aan een baan en vertelt over de nieuwe regeling in Radio EenVandaag.

Een nieuwe wet met nog maar één duidelijke regeling. Het lijkt op het eerste gezicht een mooi initiatief, maar het betekent in de praktijk dat het toch al niet zo riante inkomen van veel jongeren met een Wajong-uitkering flink achteruit gaat.

Wajong-uitkering

Björn Schuurmans heeft al honderden Wajongers aan een baan geholpen. Hij merkt dat werkgevers door de bomen het bos niet meer zien. "Ik moet eerlijk zeggen dat als ik zelf geconfronteerd zou worden met zoveel verschillende regelingen als werkgever, ik ook wel even twee keer achter mijn oren zou krabben. Het kost mij dan ontzettend veel tijd om iets in te richten voor mensen met een beperking, ondanks dat ik best wel zou willen."

Daar zou dus verbetering in moeten komen door de nieuwe wet. Maar het wetsvoorstel kent ook kritiek. Titia Beukema is moeder van de 36-jarige Folke. Haar zoon is licht-verstandelijk beperkt en een beetje autistisch. Beukema vindt dat het wetsvoorstel 'Harmonisatie Wajong' van staatssecretaris Van Ark een zorgelijke ontwikkeling is.

'Bang worden voor lager bedrag'

Volgens Beukema krijgen mensen nu een compensatie als hun aanvulling lager wordt door de nieuwe regeling. Maar als Wajongers hun huidige baan kwijtraken en niet binnen twee maanden een nieuwe baan hebben, vallen ze onder de nieuwe regeling. "Dat betekent dat ze dan geen compensatie meer krijgen", zegt Beukema.

"Mensen die nu werken en een aanvullende uitkering krijgen, moeten bang worden voor verminderen van dat bedrag." Folke werkt in de plantsoenendienst en daarvoor heeft hij in de supermarkt gewerkt. Hij maakt in totaal 24 uur per week.

'150 euro op achteruit'

"Die 24 uur zijn heel belangrijk voor hem. Hij kan nu zijn potje eten koken, zijn huur betalen, de voetbal, dat soort dingen." Folke leeft van 1370 euro per maand. "Een sober bestaan. 1090 is zijn salaris en 280 is zijn aanvulling nu", vertelt Beukema.

Geschat op basis van grafieken en formules betekent het volgens Beukema dat hij er 150 euro netto op achteruit gaat in de nieuwe regeling van Van Ark. "Ze hebben nu bedacht dat hij een compensatie krijgt, maar zodra hij zijn baan kwijt raakt, krijgt hij geen compensatie meer. In de brief staat: voor deze baan compensatie. Maar bij baanverlies en binnen 2 maanden geen andere baan hebben, vallen ze in de nieuwe regeling. De 150 euro is voor Folke heel belangrijk, vindt Beukema. "Het is een verschil tussen bestaan en armoede."

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie