Binnenland
AVROTROS

Jongeren belanden steeds eerder in de criminaliteit

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Jongeren belanden steeds eerder in de criminaliteit

"Een dader tussen de 16 en 20 jaar. Een jonge man", klinkt het politiebericht gisteren, over de dader in de moord op advocaat Derk Wiersum. Jongeren belanden steeds eerder in de criminaliteit. In Radio EenVandaag vertelt Youssef Aouriaghel, directeur bij Unite Multizorg over deze kwetsbare groep jongeren.

10 en 11 jaar

"Het klinkt cliché, maar het gaat om jongeren met verschillende trauma's. Het verlies van een vader, moeder, broer. In combinatie met een beperking, of een jongere die tegen een beperking aan zit en een jointje. Dat zijn hele belangrijke ingrediënten om die jongeren die kant op te krijgen", legt Aouriaghel uit.

"En als je dan in een bepaalde wijk opgroeit, of je komt de verkeerde tegen. Die jongeren zullen eerst alleen maar boodschappen doen", maar dat breidt zich uiteindelijk uit naar grote opdrachten van zware criminelen. "Ik ken jongens van 10 en 11 jaar in een Amsterdamse wijk, die kleine of grotere opdrachten doen voor dealertjes. Zo begint het."

'Een aanslag op de rechtsstaat'

De dader die advocaat Derk Wiersum vermoordde, is mogelijk tussen de 16 en 20 jaar. De dader is nog steeds voortvluchtig en zou te voet zijn vertrokken. Wiersum werd gisteren even na half acht 's morgens geliquideerd. Wiersum was de advocaat van kroongetuige Nabil B. B. is een belangrijke getuige in het proces tegen Ridouan T., de meeste gezochte crimineel van Nederland.

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie