appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Schoolkinderen in Rotterdam-Zuid krijgen extra lessen in judo, schaken of cultuur

ANP
vrijdag 6 september 2019 | AVROTROS | Redactie EenVandaag Twitter

De sociaal-economische situatie in Rotterdam-Zuid werd 'on-Nederlands' genoemd. Een van de initiatieven om de achterstandswijk te verbeteren wordt  deze week in praktijk gebracht. Kinderen krijgen 10 uur extra les per week, in bijvoorbeeld judo, schaken of cultuur-educatie. Thuis komen ze daar niet snel mee in aanraking, vertelt wethouder Said Kasmi in Radio EenVandaag.

Wethouder Said Kasmi vertelt over de extra lessen in Rotterdam-Zuid

Op 30 basisscholen in Rotterdam-Zuid zitten kinderen vanaf deze week langer op school. Naast extra taal-en rekenlessen zijn er ook meer activiteiten op het gebied van sport, kunst en natuur.

Sociaal-economische vaardigheden

Rotterdam heeft voor deze aanpak gekozen, omdat niet alle kinderen van huis uit met deze activiteiten in aanraking komen. Onderwijs-wethouder Said Kasmi (D66) vertelt waarom: "We zetten vooral in op sociaal-emotionele vaardigheden, nadat we eerder al hebben ingezet op taal, lezen en rekenen."

Er komt bijvoorbeeld meer aandacht voor gezondheid, cultuur-educatie, judo en schaken. "Als je nu investeert is het op de lange termijn voor de kinderen beter, en ook voor de samenleving. We proberen letterlijk het leven van de kinderen te verrijken.

Ook andere organisaties

"Het is niet de bedoeling dat leraren alle extra lessen geven", zegt Kasmi. "De scholen werken samen met andere organisaties, bijvoorbeeld op sport-en cultuurgebied." Op de 30 basisscholen in Rotterdam-Zuid zitten zo'n 7500 kinderen. Het gaat om een proef van 4 jaar, die in totaal 38 miljoen euro kost. Het Rijk en de gemeente betalen ieder de helft.

De extra lessen zijn een van de initiatieven van het Nationaal Programma Rotterdam Zuid (NPRZ) dat sinds 2011 bestaat. In het NPRZ werken Rijk, de gemeente Rotterdam, corporaties, zorginstellingen, schoolbesturen, bedrijfsleven, politie en Openbaar Ministerie samen om de positie van Rotterdam-Zuid te verbeteren. Dat is nodig omdat het gebied sociaal-economisch een grote achterstand heeft. Het opleidingsniveau is relatief laag, de werkloosheid hoog en veel woningen zijn in slechte staat.

Schoolkinderen in Rotterdam-Zuid krijgen extra lessen

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nlFacebook of op Twitter

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1