appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

CvdK Paas: Gaswinning zo snel mogelijk naar nul

provinciegroningen.nl
dinsdag 18 juni 2019 | KRO-NCRV | Elisabeth van Scherpenzeel

Met de brief op zak van minister Wiebes om de Groninger gaskraan versneld dicht te draaien, verwacht de Groningse commissaris van de Koning, René Paas dat er een einde komt aan de schadeafhandeling door aardbevingen in zijn provincie.  Maar blind vertrouwen in een rustige toekomst door de beloftes van Wiebes heeft Paas nog niet: "Wij letten goed op."

De Groningse commissaris van de Koning René Paas vindt dat minister Wiebes "een flinke stap heeft gezet"  en "goed bezig" is nadat hij gisteren per brief aan de Tweede Kamer heeft aangekondigd de gaswinning  versneld terug te brengen naar het, volgens de Staatstoezicht op de Mijnen (SodM), veilige 12 miljard kuub.
Volgens CDA'er Paas heeft de Nederlandse overheid "het duurste besluit ooit" genomen door de gaskraan van 16 naar 12,8 miljard kuub dicht te draaien. "De credits moet ik aan Wiebes geven"aldus Paas. Tevreden is de Commissaris van de Koning nog niet: "We willen dat de risico's goed in beeld worden gebracht". En dat betekent ook, zo snel mogelijk de gaswinning naar nul. Dit zegt hij in het programma 1 op 1 van Sven Kockelmann.

René Paas - Commissaris van de Koning, Provincie Groningen


Nederland in de kou?
Paas omschrijft de Groningers "niet als blinde fanaten", maar hij vindt het onaanvaardbaar dat de leveringszekerheid van het gas altijd boven de veiligheid van de Groningers heeft gestaan. "Heel Nederland draait op aardgas, dat zien wij in Groningen ook." Er wordt volgens hem over twee verschillende soorten veiligheid gesproken, die allebei zwaar wegen; die energievoorziening van Nederland en de veiligheidsrisico's voor de bewoners van Groningen. Paas: "Daar moet de minister een goede afweging in maken die wij kunnen volgen. " Er zal goed moeten worden onderzocht wat de gevolgen zijn en daar heeft Paas vertrouwen in: "geen botte afwegingen over grote kou en hoge werkeloosheid."

Nieuwe burgemeester
Ondertussen wacht de stad Groningen op een nieuwe burgemeester. Gisteren werd bekend dat VVD-politicus Koen Schuiling wordt voorgedragen voor burgemeester van de hoofdstad van de noordelijkste provincie van Nederland. Feliciteren wil Paas nog niet want hij moet nog officieel benoemd worden, maar de CDA-Commissaris van de Koning laat er geen misverstand over bestaan dat VVD’er Schuiling vol aan de bak moet. "Koen moet wel heel hard rennen om het verschil te maken ten opzichte van zijn voorganger. Maar dat is ook wat we van de burgemeester vragen. De stad Groningen maakt immers ook deel uit van het aardbevingsgebied." Vandaar ook het volgende advies van Paas richting de aanstaande burgervader van Groningen: ‘Doe mee met het team en help deze nare kwestie oplossen."

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1