appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Bouwbedrijf leidt mensen met afstand tot de arbeidsmarkt zelf op

EenVandaag
donderdag 2 mei 2019 | AVROTROS | Ivo Evers

Van keukens plaatsen tot raamkozijnen en van tot deuren afstellen tot vloeren leggen: Jelle werd door een bouwbedrijf opgeleid tot vakman. Dit soort initiatieven zijn hard nodig, want de bouw kampt met een arbeidstekort.

"Het eerste wat ik de jongeren leer is op tijd komen, zorgen voor je eigen eten, tijdens het werk niet voortdurend met je mobieltje spelen", zegt Siebe Martijn Groenendijk. Hij begon enkele jaren geleden Het Bouwbedrijf, een bedrijf dat jongeren en ouderen met afstand tot de arbeidsmarkt opleidt tot bouwvakker.

'Het is een fantastische vakman geworden'

Jelle is een leerling van het eerste uur. Siebe Martijn neemt hem graag in de maling: "Jelle kon twee dingen: a) niks, en b) helemaal niks." Inmiddels is Jelle een bekwame kracht, met een eigen bus en eigen materialen. Het Bouwbedrijf heeft Jelle een complete opleiding gegeven. "Het is een fantastische vakman geworden."

Belangrijker nog is dat Jelle zelfvertrouwen heeft gekregen. Vroeger was het bestellen van een broodje frikandel in de snackbar al een probleem. Met een rood aangelopen hoofd kwam het woord frikandel uit z'n mond. En nu staat daar een zelfverzekerd iemand te timmeren en te breken. 'Knallen', noemt Siebe Martijn het.

Zelfvertrouwen

Het is altijd de droom geweest van Siebe Martijn om mensen te helpen die in een achterstandspositie zaten en daar niet uitkwamen. Zelf zat hij ooit ook in een dergelijke situatie en weet dus uit eigen ervaring hoe moeilijk het is om klem te zitten.

Siebe Martijn zorgt er niet alleen voor dat de mensen een structuur krijgen door op tijd op te staan, zicht te houden aan gemaakte afspraken en door te werken, maar het geeft ze ook zelfvertrouwen. Volgens Siebe Martijn is dat laatste net zo belangrijk als het werk zelf.

Bouwsector schreeuwt om bouwvakker

Er is een chronisch tekort aan bouwvakkers. Volgens de laatste berekeningen van Bouwend Nederland (de overkoepelende organisatie van de bouwbedrijven) is de bouwsector de komende vijf jaar op zoek naar 60.000 nieuw mensen.

Momenteel krijgen er aan de reguliere opleidingen zoals het VMBO en het MBO slechts 34.000 mensen een opleiding in de bouw. Een allesbehalve rooskleurige situatie dus. Een klein lichtpuntje: steeds meer kleine werkplaatsen - zoals Het Bouwbedrijf - leiden mensen op tot timmerman of metselaar, mensen die doorgaans nooit in de wereld van de bouw terecht zouden zijn gekomen.

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nlFacebook of op Twitter

 

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1