appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume

B.V.S.C.

De Quarantaine Quiz

Nu de internationale sportwereld door het coronavirus vrijwel stil is komen te liggen, start B.V.S.C. met de Quarantaine Quiz. Onder de bezielende leiding van Roelof de Vries en Wouter Bouwman neemt een sidekick het de komende tijd op tegen een bekende Nederlander. En dat is nog niet alles is: jij kunt - als luisteraar - meedoen en meedingen naar een mooie prijs. 

Elke dag worden twee vragen gesteld. Met elke vraag is een letter te verdienen: twee letters per dag dus.Aan het eind van de week heb je 10 letters. Daar kun je een tienletterwoord mee maken en dat stuur je vrijdag naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

QQUIZ 6 - Het zesletterwoord

De antwoorden zijn hieronder te vinden en het woord dat we zochten was 'Renner'. De winnaars krijgen bericht!

Vraag 1

Welke in Willemstad geboren zwemster was de eerste donkere vrouw die een Olympische zwemmedaille won, én de de eerste donkere vrouw die voor Nederland een Olympische medaille veroverde?

Schrijf de eerste letter van haar voornaam op voor het zesletterwoord!

ANTWOORD:  Enith Brigitha

Vraag 2

In augustus 2016 werd het Nederlandse podcastlandschap verrijkt met Kein Geloel, een podcast over Feyenoord. Naar een uitspraak van wie is deze podcast vernoemd? (Kein geloel, fussbal spielen)

Noteer de eerste letter van de voornaam van deze man op!

ANTWOORD: Ernst Happel

Vraag 3

In welke stad in Zuid-Amerika staat een voetbalstadion met daarin een tribune die 'Amsterdam' heet?

Noteer de derde letter van die stad voor het zesletterwoord!

ANTWOORD: Montevideo

Vraag 4

Niels Ophorst schrijft: "Als kind had ik het Panini plaatjesalbum van het EK voetbal van 1988. Daarin was een hele pagina ingeruimd voor de mascotte van dat toernooi, een vrij irritant konijn met een zweetband om zijn oren." Wat was de naam van dit beest?

Noteer de vierde letter van de naam van de mascotte van EK 88 voor het zesletterwoord!

ANTWOORD: Berni

Vraag 5

Uit welk land is de turnster afkomstig die als eerste een perfecte tien scoorde tijdens een Olympische wedstrijd?

Noteer de eerste letter van dat land voor het zesletterwoord.

ANTWOORD: Roemenië

Vraag 6

Welke Nederlandse sporter is te zien in de film Coming to America, met Eddy Murphy?

Noteer de eerste letter van de voornaam voor het zesletterwoord.

ANTWOORD: Rik Smits

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

QQUIZ 5 - Het achtletterwoord

De antwoorden zijn hieronder te vinden en het woord dat we zochten was 'wielnaaf'. De winnaars krijgen bericht!

Vraag 1 

Sergio Ramos (Real Madrid) was in het vorige Champions League-seizoen ervan overtuigd dat zijn team na de eerste wedstrijd in de achtste finales tegen Ajax de buit al binnen had. Hij maakte daarom een overtreding om zo opzettelijk een gele kaart te pakken, om met een schone lei aan de kwartfinales te beginnen.

Het liep anders: Ajax won de volgende wedstrijd dik en Ramos kreeg zelfs extra straf. De vraag is, op wie maakte Ramos zijn domme, bewuste, overtreding?

Schrijf de tweede letter van de voornaam van deze speler op voor het woord!

ANTWOORD: Kasper Dolberg

Vraag 2

In de categorie schaaktermen: wat is in het schaken de enige zet waarbij twee stukken van dezelfde kleur betrokken zijn?

Het gaat om een term van zes letters, noteer daarvan de laatste letter voor het achtletterwoord.

ANTWOORD: Rokade

Vraag 3

Welke Nederlandse roeier is de enige, die in de skiff een gouden Olympische medaille won?

Noteer voor het achtletterwoord de tweede letter van zijn achternaam.

ANTWOORD: Jan Wienese

Vraag 4

Welk Afrikaanse land debuteerde in 1992 op de Olympische Zomerspelen, en behaalde daar tot nu toe vier medailles. Allemaal van zilver en allemaal gewonnen door één atleet Deze atleet werd twee keer tweede op de honderd meter sprint en twee keer tweede op de tweehonderd meter.

We zoeken voor het achtletterwoord de eerste letter van het Afrikaanse land.

ANTWOORD: Namibië

Vraag 5

In het cricket is 'Duck' de term die wordt gebruikt voor een batsman die met een score van nul het veld verlaat. Maar een veel bekendere Duck, is Donald Duck. De beste man heeft ook een tweede naam, die maar weinig mensen kennen. Wat is de tweede voornaam van Donald Duck?

Noteer voor het achletterwoord de eerste letter van die tweede voornaam.

ANTWOORD: Fauntleroy

Vraag 6

In het verleden hebben verschillende vrouwen meegereden in de Formule 1. Het lukte echter maar één van hen om in de punten te rijden. Om precies te zijn een half punt, in de Grand Prix van Spanje van 1975. Hoe heet deze vrouw?

Noteer de eerste letter van haar voornaam, of de eerste letter van haar achternaam, want die zijn hetzelfde.

ANTWOORD: Lella Lombardi

Vraag 7

Welke zeer bekende Nederlandse sportvrouw, geboren op 8 oktober 1982, is in de plaats geboren die ook in haar achternaam zit?

Schrijf de eerste letter van haar voornaam op voor het woord!

ANTWOORD: Annemiek van Vleuten

Vraag 8

Hoe heet het Oostenrijkse bergmeer, waarop sinds 1989 bijna jaarlijks de alternatieve Elfstedentocht wordt verreden?

Noteer de eerste letter van deze alternatieve tocht.

ANTWOORD: Weissensee

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

QQUIZ 4 - Het zesletterwoord

De antwoorden zijn hieronder te vinden en het woord dat we zochten was 'zijnet'. De winnaars krijgen bericht!

Vraag 1

Wat is de naam van de excentrieke Nederlandse dammer die wereldkampioen werd, zich ooit in de trein versliep voor een Nederlands Kampioenschap, een legendarisch interview aan Mies Bouwman gaf, de variant ‘doordammen’ bedacht en in 1996 veel te vroeg overleed?

Wat is zijn naam? Noteer de eerste letter van zijn voornaam voor het zesletterwoord. 

ANTWOORD: Jannes van der Wal

Vraag 2

Helaas is Wimbledon dit jaar afgelast, en dat betekent ook: geen aardbeiden met slagroom voor de bezoekers. Dat is natuurlijk de traditionele snack daar. Die aardbeien met slagroom zijn van oorsprong een elitair Brits toetje, waarin behalve slagroom en aardbeien ook Meringue zit. Het dessert is genoemd naar een Britse privéschool, waar het traditioneel gegeten werd op bijzondere momenten. Hoe heet dit toetje?

 Noteer voor het zesletterwoord de eerste letter van dit toetje.

ANTWOORD: Eton Mess

Vraag 3

Gisteren werd bekend dat de Tour de France start op 29 augustus, ruim twee maanden later vanwege de maatregelen tegen het coronavirus. Wat is de naam van de eerste Nederlander die een etappe in de Tour de France won?

Voor het zesletterwoord zoeken we de eerste letter van zijn voornaam.

ANTWOORD: Theofiel Middelkamp

Vraag 4

Voor de vierde letter zijn we opzoek naar een sport die lijkt op basketbal. Een sport die vooral door vrouwen wordt beoefend en waarbij er geen achterbord wordt gebruikt. De sport is met name populair in de landen van het Britse gemenebest en teams bestaan uit zeven personen. Kleine tip, het gaat niet om korfbal.

Noteer voor het zesletterwoord de eerste letter van deze sport.

ANTWOORD: Netball

Vraag 5

Tijdens de eeuwwisseling maakte de NOS bij het voetbal, ver voordat de VAR bestond, gebruik van technologie om te kijken of een speler buitenspel stond, en om te bepalen of een bal over de lijn was. Mart Smeets doopte de 'machine' waarmee dat gebeurde, naar de bijnaam van een oud-voetballer van onder meer Feyenoord en PEC Zwolle.

Wat was die bijnaam van de voetballer EN het hulpmiddel, dat in 2004 door de NOS met pensioen werd gestuurd, omdat het toch niet helemaal betrouwbaar bleek?

Noteer de eerste letter van de bijnaam!

ANTWOORD: Ijzeren Rinus

Vraag 6

In 1974 vond 'The Rumble in the Jungle' plaats, het gevecht tussen boksers Muhammad Ali en George Foreman. Er werd gevochten in Kinshasa. Dat is tegenwoordig de hoofdstad van de Democratische Republiek Congo, maar hoe heette dat land doen, tijdens de 'Rumble in the Jungle'?

Noteer de eerste letter van het land!

ANTWOORD: Zaïre

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

QQUIZ 3 - Het achtletterwoord

De antwoorden zijn hieronder te vinden, en het woord dat we zochten is 'Tweekamp'. De winnaars krijgen bericht!

Vraag 1

Hoe heet in cricket het geheel van drie stumps en twee bails?

Voor het achtletterwoord zoeken we de eerste letter van deze term!

ANTWOORD: Wicket

Vraag 2

De NOS zond afgelopen weekend de Ronde van Vlaanderen uit 2018 uit, die werd gewonnen door Nikki Terpstra. In de jaren 70 kwam drie keer een Nederlander als eerste over de streep in de ronde. Een van die keren won een renner uit Kwadendamme, die verder onder mee een etappe in de Ronde van Spanje van 1979 en Nederlandse titels op de baan won. Wat is zijn naam?

Noteer voor het achtletterwoord de tweede letter van zijn achternaam!

ANTWOORD: Cees Bal

Vraag 3

Het is al drieëntwintig jaar geleden: de laatste elfstedentocht en de kans dat de Tocht Der Tochten ooit nog plaatsvindt neemt jaarlijks af. De start en de finish van de heroïsche tocht is in Leeuwarden, maar hoe heet het water waar de finishplek is?

Noteer voor het achtletterwoord de vierde letter van dit water!

ANTWOORD: Bonkevaart

Vraag 4 

Dan een vraag over voetbal en mythologie, welke Nederlandse profclub is vernoemd naar een zoon van de oppergod Zeus? We vertellen er alvast bij dat we niet opzoek zijn naar Almere City FC. Vaak wordt gedacht dat Almere de liefdesbaby was van Zeus en Aphrodite, maar dat is een misverstand.

Noteer voor het achtletterwoord de tweede letter van de naam van de club!

ANTWOORD: Heracles Almelo

Vraag 5

Snooker is een typisch Britse sport. Toch wordt een Nederlander gezien als één van de beste, zo niet de allerbeste scheidsrechters in het snooker. Hij leidde onder meer zes keer een WK-finale en acht keer die van de Masters. Wat is zijn naam?

Noteer de tweede letter van zijn achternaam!

ANTWOORD: Jan Verhaas

Vraag 6

Met ingang van volgend seizoen heeft PSV de Duitser Roger Schmidt benoemd als coach. De club uit Eindhoven stond al eenmaal eerder onder leiding van een Duitse trainer. Wat is zijn naam?

Noteer de laatste letter van zijn voornaam!

ANTWOORD: Kurt Linder

Vraag 7

Deze sport, vaak geassocieerd met oud geld, werd beoefend door onder meer Walt Disney, Winston Churchill en generaal George Patton. Het is tevens een kledingstuk en een automodel. Welke sport bedoelen we?

Noteer de eerste letter van de sport!

ANTWOORD: Polo

Vraag 8 

De trofee voor de winnaar van de Super Bowl, American Football is dat, is vernoemd naar de coach die in de jaren zestig de eerste twee edities won met de Green Bay Packers. Wat is zijn naam?

Noteer de derde letter van zijn achternaam!

ANTWOORD: Vice Lombardi

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

QQUIZ 2 - Het tienletterwoord

Hieronder zijn alle vragen en antwoorden te vinden. Uiteindelijk kun je met de 10 letters van deze eerst Quarantaine Quiz het woord 'Oefenmatch' vormen. Dank voor het inzenden allemaal, de winnaars krijgen bericht! 

Vraag 1

Wie was de eerste Nederlandse wereldkampioene wielrennen op de weg bij de vrouwen? Ze won die wedstrijd in totaal twee keer en de jaarlijkse prijs voor beste vrouwelijke wielrenner is naar haar vernoemd.

We zoeken voor het tienletterwoord de tweede letter van haar voornaam!

ANTWOORD: Keetie van Oosten-Hagen

Vraag 2

Een Australische aardappelboer baarde in 1983 opzien door op 61-jarige leeftijd de 875 kilometer lange ultramarathon van Sydney naar Melbourne te winnen. Hij liep in overall en op werkschoenen, en waar de andere deelnemers 's nachts sliepen, sjokte hij rustig door. Hij rende vijf dagen en nachten aan één stuk en won uiteindelijk met tien uur voorsprong op de nummer twee. Hoe heet deze aardappelboer uit Australië?

Noteer voor het tienletterwoord de tweede letter van zijn achternaam!

ANTWOORD: Cliff Young

Vraag 3

Welke in Zeist geboren honkballer, speelde meer dan 20 jaar als profspeler in de Amerikaanse Major League, won twee keer de World Series, en werd in 2011 als eerste Nederlander in de National Baseball Hall of Fame opgenomen?

We zoeken de laatste letter van zijn voornaam.

ANTWOORD: Bert Blijleven 

Vraag 4

In welk land woont schaatslegende Kees Verkerk tegenwoordig?

Noteer de eerste letter van dat land voor het tienletterwoord!

ANTWOORD: Noorwegen

Vraag 5

In welke stad speelde Nederland de derde poulewedstrijd op het EK van 1988, tegen Ierland? 

Noteer de elfde letter van deze stad!

ANTWOORD: Gelsenkirchen

Vraag 6

Hij debuteerde in het betaald voetbal voor SC Almere tegen Volendam, verloor die wedstrijd met 2-3 en werd dat jaar 18e in de eerste divisie. Later speelde hij onder andere voor Tottenham en Fenerbahçe. Zijn moeder was wereldkampioene in een andere sport. En haar naam is belangrijk voor de quiz... Hoe heet de moeder van de voetballer die hierboven wordt beschreven? 

We zoeken de eerste letter van haar voornaam!

ANTWOORD: Annemarie Verstappen 

Vraag 7

Terug naar 1982: de beruchte penalty in drieën met Jesper Olsen en Johan Cruijff van Ajax.

De vraag is, tegen welke club haalden zij dit trucje ook alweer uit? Noteer de tweede letter van de naam van die club!

ANTWOORD: Helmond Sport

Vraag 8 

Welke Amerikaanse atlete stond bekend om haar lange nagels, won gouden medailles op de 100 meter, de 200 meter en de 4x100 meter op de spelen van Seoul, en overleed in 1998, op nog maar 38-jarige leeftijd?

We zoeken de eerste letter van haar voornaam!

ANTWOORD: Florence Griffith Joyner 

Vraag 9

Welke Engelse voetbalclub is vernoemd naar een gebouw dat voor de wereldtentoonstelling van 1851 in Londen werd gebouwd?

Noteer de eerste letter van die club!

ANTWOORD: Crystal Palace 

Vraag 10

Welk land won, ondanks dat het al decennialang wordt beschouwd als een topland op dat continent, alleen in 1976 de Afrika Cup?

Noteer de eerste letter van het land!

ANTWOORD: Marokko

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

QQUIZ 1 - Het tienletterwoord

Hieronder zijn alle vragen en antwoorden te vinden. Uiteindelijk kun je met de 10 letters van deze eerst Quarantaine Quiz het woord 'Raceklasse' vormen. Dank voor het inzenden allemaal, de winnaars krijgen bericht! 

Vraag 1

De eerste vraag luidt als volgt: in 1924 fietste voor het eerst en het laatst een vrouw de Giro d'Italia. En dan niet de Giro Rosa. Ze reed hem uit ook, en een jaar later, in 1925, wilde ze nog een keer meedoen. De mannelijke renners staken daar echter een stokje voor: die vonden dat ze teveel aandacht kreeg. Ze vertrok naar Parijs, waar ze in het variété ging werken, en als bijnaam 'de kangoeroevrouw' kreeg.

Dan de vraag: wat is de naam van deze vrouw? We zoeken de eerste letter van haar achternaam.

ANTWOORD: Alfonsina Strada

Vraag 2

Beb Bakhuys, zijn naam valt nog altijd als er gescoord wordt met een vallende kopbal. Beb scoorde zijn legendarische goal op 11 maart 1934 in een interland tegen de Belgen.

De vraag luidt: wie gaf de voorzet op Beb Bakhuys? We zoeken de tweede letter van zijn voornaam

ANTWOORD: Frank Wels

Vraag 3

De Tovenaar van Tatabanya groeide in zijn tijd bij Feyenoord (1989-1995) uit tot een ware cultheld. 

Maar? Wat is de echte naam van de Tovenaar van Tatabanya'? We zoeken de eerste letter van zijn achternaam.

ANTWOORD: Joseph Kiprich

Vraag 4

Tijdens de enige ijshockey zege voor Nederland op de Olympische Spelen in 1980 werd een hattrick gescoord. Tegenwoordig is er zelfs een trofee naar deze speler vernoemd voor de topscorer van de Nederlandse competitie.

De vraag is: hoe heet de Nederlandse ijshockeyer die deze hattrick scoorde tijdens de Spelen in 1980? We zoeken de derde letter van zijn voornaam.

ANTWOORD: Jack de Heer

Vraag 5

Zinedine Zidane scoorde twee goals in de met 3-0 door Frankrijk gewonnen WK-voetbal finale van 1998 tegen Brazilië.

Maar, wie maakte de derde goal? Voor het tienletterwoord mag je de laatste letter van zijn voornaam opschrijven.

ANTWOORD: Emmanuel Petit

Vraag 6

Darten is in Nederland natuurlijk bekend geworden door Raymond van Barneveld en zijn zeges op de embassy, het BDO-WK.

Maar, wie was de eerste Nederlander die meedeed op de Embassy? Noteer de tiende letter van de achternaam van deze man.

ANTWOORD: Bert Vlaardingerbroek

Vraag 7

Welke Engelse term wordt in het golf gebruikt om een score van twee slagen onder par aan te geven? Noteer de eerste letter van deze term voor je 10-letterwoord!

ANTWOORD: Eagle

Vraag 8

Op 4 februari van dit jaar overleed een ex-wielrenner die slechts drie jaar bij de profs reed en daarin acht overwinningen boekte. Daaronder slechts één echt aansprekende: hij werd in 1970 Nederlands kampioen op de weg. Daarna verdween hij al snel in de anonimiteit.

Velen spraken smalend over deze 'eendagsvlieg', en maar weinigen weten dat hij al snel moest stoppen omdat hij - achteraf gezien - reeds tijdens zijn wielercarrière de slopende ziekte MS ontwikkelde. 

Dan de vraag: wie was deze wielrenner? Noteer de derde letter van zijn achternaam voor het tienletterwoord!

ANTWOORD: Peter Kisner

Vraag 9

De vraag is: Wie is, met 16 jaar en 16 weken, de jongste winnares van een Grand Slam-titel in het enkelspel (in het open tijdperk)? Noteer de tweede letter van haar voornaam!

ANTWOORD: Martina Hingis

Vraag 10

Wat is de naam van de Nederlandse sprinter die op de spelen van Berlijn in 1936 op zowel de 100 als 200 meter een bronzen medaille won? Beide nummers die werden gewonnen door Jesse Owens. De Nederlander die derde werd, werd na de tweede wereldoorlog veroordeeld tot 12 jaar, omdat hij lid was geweest van de Germaanse SS en de Sicherheitsdienst.

Dus: Wie was deze foute atleet? Noteer de zesde letter van zijn achternaam.

ANTWOORD: Tinus Osendarp

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1