appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Deze eilanden dreigen te verdwijnen door de stijgende zeespiegel

ANP
donderdag 7 juni 2018 | EO | Nicole Orij Twitter

Wat doe je als je land opgeslokt wordt door de zee? In de documentaire Anote’s Ark, die woensdagavond werd uitgezonden op NPO 2, is te zien hoe president Anote Tong zijn eiland Kiribati probeert te beschermen tegen de stijgende zeespiegel.

Land opgeslokt door de zee

In Langs de lijn En Omstreken is Yvo de Boer te gast, de voormalig secretaris-generaal van het VN-klimaatbureau UNFCCC (United Nations Framework Convention on Climate Change). Hij vertelt dat Kiribati niet het enige eiland is dat dreigt te verdwijnen. Andere eilanden in de driehoek tussen de Filipijnen, Australië en Hawaï zullen naar verwachting ook onderlopen als de zeespiegel blijft stijgen. We zetten er hieronder een aantal op een rij. 

1. Kiribati 

Volgens verschillende wetenschappelijke onderzoeken zal Kiribati het eerste land ter wereld worden dat als gevolg van klimaatverandering volledig zal verdwijnen. De Republiek Kiribati ligt in de Grote Oceaan tussen Hawaï en Australië in. Het land telt zo’n half miljoen inwoners. De verwachting is dat het land aan het einde van deze eeuw onbewoonbaar zal zijn. 

2. De Straat Torres eilanden

Tussen Australië en Nieuw-Guinea liggen ongeveer 274 eilanden die samen een zeestraat vormen. Van de 274 eilanden worden er 17 bewoond. Het eiland Tegua is al voor een deel onder water komen te staan. De inwoners van Tegua werden in 2005 door de Verenigde Naties officieel tot de eerste klimaatvluchtelingen gedoopt. 

3. Seychellen 

De Seychellen liggen in de westelijke Indische Oceaan en bestaan uit ongeveer 115 graniet- en koraaleilanden. Een derde van de eilanden is bewoond. Een stijging van de zeespiegel met 90 centimeter zal de Seychellen doen overstromen.  

4. Malediven 

De Malediven bestaan uit meer dan 1100 eilanden ten zuidwesten van India. Deze liggen gemiddeld 1,5 meter boven zeeniveau. Als de zeespiegel nog twee meter stijgt, zullen de Malediven onder water lopen. Tweehonderd van de ruim 1100 eilanden zijn bewoond en nog zo’n 88 eilanden vormen toeristenoorden. 

5. Salomonseilanden 

Ten oosten van Papoea-Nieuw-Guinea liggen de Salomonseilanden. De eilandengroep bestaat uit zes grote eilanden en bijna duizend kleine eilandjes. De eilanden hebben in totaal ruim een half miljoen inwoners. De eilanden worden regelmatig geteisterd door orkanen en tsunami’s. 

6. Palau 

Palau ligt ongeveer 800 kilometer ten zuidoosten van de Filipijnen. In het land wonen 21.000 inwoners verspreid over 250 eilanden. 

7. Tuvalu 

Tuvalu is met 11.636 inwoners na Vaticaanstad het land met het kleinste inwonersaantal. Tuvalu bestaat uit negen atollen, waarvan er drie uit slechts een eiland bestaan, de andere zes bestaan uit meerdere eilanden. Het hoogste punt van het land ligt minder dan vijf meter boven de zeespiegel, maar het overgrote deel op minder dan een meter. 

Yvo de Boer over Anote's Ark

 

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1