appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

'Sluipmoordenaar' meningokokken maakt meer slachtoffers

ANP
woensdag 30 mei 2018 | AVROTROS | Redactie EenVandaag Twitter

Dit jaar zijn al elf mensen overleden door de meningokok-bacterie. Dat zijn er al evenveel als in heel 2017. De cijfers zijn gemeld door het Algemeen Dagblad op basis van informatie van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Al vijftig mensen belandden dit jaar op de intensive care door de bacterie: een verdubbeling ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Arie van der Ende, hoofd van het Nederlands Referentielaboratorium voor Bacteriële Meningitis, reageert: "Het is een sluipmoordenaar. Je kan er binnen 24 uur aan overlijden."

Arie van der Ende en Gert-Jan van den Ende over de meningokok-bacterie

De meningokokbacterie leeft in keel- en neusholten. Het verspreidt zich via druppels door de lucht. Tien tot dertig procent van de bevolking loopt rond met de bacterie, maar de meesten worden daar niet ziek van. "Het is een kwestie van pech", vertelt Arie van der Ende. "Maar als je ziek wordt, is het ook meteen levensgevaarlijk. De kans dat je eraan overlijdt is dan 15 procent. Met name ouderen, kinderen met een verslechterde weerstand en feestende pubers lopen risico." Met name type W van de bacterie is heel gevaarlijk. Het veroorzaakt 'in no time' bloedvergiftiging, waarna het hersenvlies wordt aangetast.

Momenteel worden alleen veertien maanden oude kinderen ingeënt tegen de bacterie. Vanaf oktober zullen ook veertienjarigen worden gevaccineerd.

Rode bloeduitstortingen

In 2000 kreeg acteur Gert-Jan van den Ende, beter bekend als Bobbie van Ernst, Bobbie en de Rest, te maken met deze bacteriële infectie: "Het ene moment sta je kiplekker uit je dak te gaan bij het North Sea Jazz Festival, de volgende ochtend ben je doodziek. Dat maakt het zo gevaarlijk."

De huisarts herkende de symptomen van Van den Ende in eerste instantie niet als meningokokken. "Hij vond mij er te vrolijk voor, terwijl ik wel last had van de typerende nekkrampen." Bij thuiskomst ontdekte hij allerlei rode uitstortingen op zijn huid. Zijn vrouw sloeg alarm. "Zij koppelde die bloedpunten aan een hersenvliesontsteking. Vervolgens gingen we met spoed naar het ziekenhuis."

Geen feestjes meer

De acteur werd snel behandeld met antibiotica en moest vervolgens 17 dagen in het ziekenhuis blijven. "In de weken erna was ik nog steeds zo slap als een vaatdoek. Maar inmiddels ben ik weer de oude. Al heb ik nog wel last van oorsuizen. Dat blijf ik altijd houden."

Van den Ende kwam met de schrik vrij. "Het zag er even heel slecht uit, maar gelukkig ben ik er goed vanaf gekomen." De ziekte heeft hem veranderd. "Het heeft me wel rustiger gemaakt. Ik sla tegenwoordig regelmatig een feestje over."

Over EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van EenVandaag, iedere werkdag tussen 14 en 16 uur te beluisteren op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nlFacebook of op Twitter

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1