Achtergrond
EONOS

Panseksuelen krijgen een gezicht in Solo

foto: Trailer Solofoto: Trailer Solo
  1. Nieuwschevron right
  2. Panseksuelen krijgen een gezicht in Solo

Hollywood biedt steeds meer ruimte aan de LGBT-gemeenschap in films. Het is namelijk al lang niet meer bijzonder als er een personage homoseksueel blijkt te zijn. Dat hebben we geaccepteerd. Maar de schrijvers van de nieuwe Star Wars-film Solo gaan nog net een stapje verder. Filmkenner Floortje Smit vertelt erover in Langs de Lijn en Omstreken.

Er lijkt een nieuwe trend gaande te zijn in Hollywood: filmmakers die personages outen na de release van de film. "Het begon al met schrijfster J.K. Rowling", legt Smit uit. "Na de komst van alle Harry Potter-boeken en films bevestigde Rowling dat schoolhoofd Albus Perkamentus homoseksueel was. In het verhaal zelf werd dit niet genoemd."

Wanneer de geaardheid van personages niet expliciet benoemd wordt in het verhaal, komt het dus steeds vaker voor dat de makers dit achteraf doen. "Actrice Tessa Thompson vertelde dat haar personage Valkyrie eigenlijk biseksueel is in de film Thor: Ragnarok. Dit soort onthullingen levert veel extra aandacht op, maar in de film zelf is er weinig van terug te zien. In deze film werd de onthulling van haar biseksualiteit zelfs geschrapt, want het zou voor teveel afleiding zorgen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Panseksueel

Ook in de nieuwste Star Wars-film Solo lijkt de geaardheid van personages voor veel opschudding te zorgen. "Het personage Lando, gespeeld door Donald Glover, flirt echt met iedereen. Maakt niet uit of het mannelijk of vrouwelijk is, want dat is lastig te bepalen als het om buitenaardse wezens gaat." Maar het lijkt er zelfs op dat Lando niet zou terugdeinzen voor een romantische avond met een robot.

Maar wat is dan zijn geaardheid? Kunnen we Lando panseksueel noemen? "Deze vraag werd gesteld aan co-scenarist Jonathan Kasdan en die bevestigde dat Lando een 'fluïde seksualiteit' heeft. Hij bedoelt hiermee dat het hem allemaal niet uitmaakt: jongens, meisjes of robots. Alles kan."

Open Minded

Smit vertelt dat het een goed teken is dat Hollywood zo open minded probeert te zijn. Wel moeten ze oppassen dat ze het niet gaan forceren. "Bij Beauty and the Beast werd ver van tevoren aangekondigd dat er een 'bijzonder homoseksueel moment' in de film te zien zou zijn. Maar helaas bleek dit niet meer dan een vrolijk dansje tussen twee mannelijke personages."

Als je dan de keuze maakt om seksuele vrijheid aan te moedigen, moet dat volgens Smit ook wel echt gebeuren. Maak er geen big deal van, maar laat zien dat het ook echt geen big deal is. En ga niet achteraf iets roepen wat je ook duidelijk in de film had kunnen laten zien.

Filmrubriek

Ster advertentie
Ster advertentie