Achtergrond
EONOS

Technische meiden op weg naar het WK Lego

foto: Site Pretty Smart FLL-teamfoto: Site Pretty Smart FLL-team
  1. Nieuwschevron right
  2. Technische meiden op weg naar het WK Lego

De tijd dat lego vooral voor jongens is en meisjes hooguit met speciale 'meisjeslego' in roze en pasteltinten spelen, die is voorbij. Welkom in de 21ste eeuw! In april reizen zes meiden af naar de Amerikaanse stad Detroit om daar mee te doen aan de First Lego League. In Langs de Lijn en Omstreken vertellen Anne-Maaike Hendriks, Susanne Meijer en Yara Moorman alles over dit avontuur waar ze als ‘Pretty Smart Power Girls’ aan meedoen, samen met hun coach Mariëlle.

De First Lego League is een wedstrijd die jongeren tussen de 9 en 15 jaar uitdaagt om de maatschappelijke rol van techniek en technologie te onderzoeken aan de hand van verschillende opdrachten. Zo moeten de teams een legorobot ontwerpen, bouwen en programmeren. Ook voert elk team een eigen onderzoek uit om een probleem op te lossen, en dit jaar staat het thema ‘hydrodynamics’ centraal.

Samenwerking

De robot die de meiden zelf hebben gebouwd, moet op het wereldkampioenschap allerlei opdrachten kunnen uitvoeren. "De robot heeft een uitschuifarm, waarmee het van alles kan doen. Wij hebben ook van tevoren uitgekozen welke opdrachten de robot moet uitvoeren. Dat hebben wij ook geprogrammeerd", vertelt Susanne Meijer.

De zes meiden leren dit van coach Mariëlle, maar ook van Raymond Hendriks. Hij is de vader van Anne-Maaike en eigenaar van een Legoschool. Hij geeft programmeerlessen op scholen, maar helpt ook dit team. "Ik ben heel trots en blij", zegt coach Marielle. "Dit team werkt heel goed samen, en dat is iets wat je niet kunt aanleren."

Geen jongens

Naast het bouwen van een robot, werken de ‘Pretty Smart Power Girls’ ook aan een onderzoeksproject. Teamlid Yara Moorman weet daar alles van. "Wij hebben een slimme, waterbesparende douchebak ontwikkeld. Normaal gesproken verbruikt ieder mens 120 liter per dag, maar hierdoor zou je 30 liter per dag kunnen besparen." Het team was zelf ook verbaasd dat dit idee niet eerder was bedacht.

Aan het wereldkampioenschap doen 120 teams mee, maar niet veel daarvan bestaan uit alleen maar meiden. Anne-Maaike geeft aan dat ze wel hebben geprobeerd een team te vormen met jongens, maar dat was geen succes. "De jongens wilden alleen maar aan de robot werken, maar er waren ook twee meiden die dat graag wilden doen. Maar ja, dat lieten de jongens niet toe. Toen hebben wij gezegd dat we alleen met meiden door wilden gaan. En nu gaan we naar Amerika."

De zes meiden reizen in april af naar Detroit om mee te doen aan de First Lego League. Van 25 tot 28 april hopen zij de jury te overtuigen in de hoop het wereldkampioenschap te winnen!

Technische meiden op weg naar WK LEGO

Ster advertentie
Ster advertentie