appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Christelijke regeringspartijen hebben in het land nog genoeg uit te leggen

Dit is de Dag vanuit Katwijk
woensdag 14 maart 2018 | EO | Redactie Twitter

Dit is de Dag trekt deze week het land in met 'de peiling van Tijs'. Maandag en dinsdag kwamen het CDA (in Tilburg) en de ChristenUnie (in Katwijk) oog in oog met voor- en tegenstanders. Over landelijke én lokale kwesties. Dit zijn een paar hoogtepunten uit de afgelopen uitzendingen.

In Tilburg ging de vloer open voor ons in Bank15, waar CDA-partijleider Sybrand Buma, minister Grapperhaus en lokale lijsttrekker Erik de Ridder te gast waren.

Een van de kwesties die in Tilburg speelt - en in grote delen van Brabant - is de drugsproblematiek in de regio. Toch wil de gemeente Tilburg gaan experimenteren met 'staatswiet'. CDA-voorman de Ridder is er geen fan van, maar heeft afgesproken dat hij en zijn coalitiegenoten er anders over denken. In de uitzending werden de gasten naar hun eigen ervaringen met drugs gevraagd. Twee van de drie CDA'ers gaven toe wel eens iets genomen te hebben, al was dat wel alweer een tijdje geleden:

Een ander punt is het standbeeld van Peerke Donders. Het beeld van de missionaris is omstreden, niet vanwege zijn daden maar wel vanwege de wijze waarop een leproos uit Batavia - waar Donders zijn missiewerk deed - is afgebeeld.

En ook al is het maart, het ging ook even over Zwarte Piet.

Luister en kijk hier de hele uitzending vanuit Tilburg terug

Katwijk

In Katwijk was het podium voor de ChristenUnie. Lokale lijsttrekker Gerard Mostert speelde in Vishandel Schuitemaker gastheer voor zijn partijgenoten Gert-Jan Segers en Arie Slob. In Katwijk is een van de belangrijke thema's de zondagsrust. Iets waar de lokale VVD niet heel enthousiast over is.

De Katwijkse raad kent veel lokale partijen. Dit jaar is er een debutant: DURF Katwijk. Een jonge lokale partij die meer directe democratie wil, zoals over de 'bibliotheekkwestie'.

Hoewel er vanuit de zaal ook veel kritiek was op minister Slob en zijn onderwijsbeleid, klonk er ook een andere opmerkelijke roep uit de Katwijkse samenleving. Breng de verzorgingshuizen terug! En dat viel niet slecht bij de gasten van ChristenUnie.

Luister en kijk hier de hele uitzending uit Katwijk terug.

Dit is de Dag gaat door op locatie

Woensdag 14 maart gaan we met GroenLinks naar Haarlem. Jesse Klaver en lijsttrekker Robbert Berkhout zijn van de partij in het Toneelschuurcafé (Lange Begijnestraat 9)

Donderdag 15 maart zijn we met Partij van de Arbeid in Leiden. Marleen Damen en haar partijleider Lodewijk Asscher zijn bij ons in Belgisch biercafé Olivier (Hooigracht 23).

Vrijdag 16 maart sluiten we de week af met de SP in Zutphen, te gast zijn o.a. Lilian Marijnissen en lijsttrekker Mathijs ten Broeke in het Volkshuis (Houtmarkt 62).

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1