appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-airplay plyr-captions-off plyr-captions-on plyr-download plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-logo-vimeo plyr-logo-youtube plyr-muted plyr-pause plyr-pip plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-settings plyr-volume
STER Advertentie

Corendon: ‘Twijfel of we ooit vanaf Lelystad gaan vliegen’

ANP
dinsdag 27 februari 2018 | KRO-NCRV | Redactie Spraakmakers Twitter

Reisorganisatie Corendon zet grote vraagtekens bij de opening van Lelystad Airport in 2020. Dat zegt CEO Steven van der Heijden. En zelfs als het open gaat, betwijfelt hij of Corendon vanaf die luchthaven gaat vliegen. Verder pleit hij voor het uitbannen van korte vluchten en het invoeren van een vliegtaks op Europese bestemmingen.

"Nee, ik heb geen vertrouwen in de opening van Lelystad Airport", zegt Steven van der Heijden, CEO van reisorganisatie Corendon stellig in het interviewprogramma 1 op 1 op NPO Radio 1. "Ik twijfel of we ooit vanaf Lelystad gaan vliegen. Er zijn telkens nieuwe redenen voor uitstel. Zolang de overheid geen voorwaarden bekend maakt, kunnen we er niks mee." En daarom vertrekt dinsdag een deel van de Corendon-vloot naar Maastricht Aachen Airport, omdat het bedrijf daar meer groeimogelijkheden ziet. 

Het kan volgens de directeur van Corendon heel goed zijn dat het bedrijf zich in de toekomst vooral richt op Maastricht en het Groningse Eelde, en niet op Lelystad.

Rechter

De directeur van Corendon zei verder dat hij overweegt Schiphol voor de rechter te dagen als zijn bedrijf in de zomer niet meer gebruik mag maken van overgebleven vluchten die de nationale luchthaven in de winter niet heeft uitgevoerd. "Het is niet uitgesloten dat we naar de rechter stappen. De ongebruikte capaciteit in de winter mag niet in de zomer worden gebruikt", zegt Van der Heijden.

Prima met de trein

Vorig jaar schrapte Schiphol een groot deel van de nachtvluchten van Corendon. Toen kreeg Corendon in plaats van de ruim 900 nachtvluchten die het voorheen kon uitvoeren maar toestemming voor 78 vluchten tussen maart en oktober. Het besluit om een deel van de vloot te verhuizen naar Limburg komt middenin de discussie over de toekomst van de Nederlandse luchtvaart.

Schiphol zit aan haar maximaal aantal vliegbewegingen, en de toekomst van Lelystad is onzeker. "Het scheelt tienduizenden vliegbewegingen als de overheid besluit om korte vluchten uit te bannen. Stel bijvoorbeeld een hogere vliegtaks in op Europese bestemmingen. Je kunt prima met de trein vanaf Amsterdam naar Brussel of Parijs", zegt van der Heijden. 

Beluister het gesprek uit 1 op 1 hier terug:

Corendon: ‘Twijfel of we ooit vanaf Lelystad gaan vliegen’


Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1