Achtergrond

'Verhaal Gosschalk wordt met veel theater naar buiten gebracht'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Verhaal Gosschalk wordt met veel theater naar buiten gebracht'

Het nieuws rond 'De Nederlandse Harvey Weinstein' casting director Job Gosschalk staat in de schijnwerpers, nadat hij met zijn verklaring naar buiten kwam. Het werd groots opgepakt door de media. Andere media waren er achter de schermen ook al mee bezig, voordat de naam van Gosschalk bekend zou worden.

'Het begrip 'de Nederlandse Weinstein' gaat ver'

Weinstein wordt van verkrachting beschuldigd en Gosschalk wordt beschuldigd van seksuele intimidatie. De forumgasten willen Gosschalk niet vergelijken met Weinstein. ''We labelen snel in de journalistiek'', zegt Frénk van der Linden, journalist en programmamaker. Volgens de journalist is er een essentieel verschil in de zaken, namelijk het begrip verkrachting. Van der Linden benadrukt dat dit onderscheid in de gaten gehouden moet worden. ''Ik snap het mechanisme maar het is niet één op één hetzelfde.''

Machtsmisbruik is machtsmisbruik

Van der Linden probeert het onderscheid tussen de zaken uit te leggen. In de zaak van Weinstein is er volgens Van der Linden sprake van ''actief aan iemand vergrijpen, waardoor mensen zich gaan verzetten''. Bij Gosschalk worden onaangename aanrakingen aan de kaak gesteld. Bij de castingdirector zouden de onaangename aanrakingen een must zijn om de rol te bemachtigen. ''De slachtoffers kregen de indruk de rol te verdienen als ze een masturbatie scène moesten uitvoeren", zegt Van der Linden.

Sjirk Kuiper, hoofdredacteur van het Nederlands Dagblad is standvastig: ''Seksueel misbruik is altijd een vorm van machtsuitoefening.'' Van der Linden beaamt dit: ''In allerlei opzichten is de grens overschreden.'' Dit geeft Gosschalk zelf ook toe in zijn verklaring.

'Het wordt met veel theater naar buiten gebracht'

De Mediaforumgasten vinden beide dat het om een kwalijke zaak gaat. De gasten zijn het niet eens over hoe de media hiermee omgaat. "Het wordt met veel theater naar buiten gebracht", aldus Kuiper. De hoofdredacteur vindt het een onderwerp voor de rechtszaal. ''Hier laat de media zien hoe machtig zij zijn om iemands reputatie tot de voeten toe af kunnen zagen',' zegt de hoofdredacteur.

Van der Linden valt hem in de rede: ''Je moet niet wachten tot de juridische molens gaan draaien.'' De media moeten er in een vroeg stadium opduiken volgens de programmamaker. ''We leven in een media-maatschappij.''

Het Mediaforum met Frénk van der Linden en Sjirk Kuiper

Ster advertentie
Ster advertentie