appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

'Thuiszorgmedewerkers moeten Nederlands praten'

ANP
dinsdag 8 oktober 2019 | EO | Redactie Dit is de Dag

Alle medewerkers in de thuiszorg moeten op basisniveau Nederlands kunnen spreken. Dat stelt kamerlid Antoinette Laan (VVD) in Dit is de Dag. Waar het in de verpleging al wel geregeld is, is er nog geen officiĆ«le taaleis voor de thuiszorgmedewerkers. 

Moet elke thuiszorgmedewerker Nederlands praten?

Laan merkt dat ouderen vaak de behoefte hebben om te praten. "Ouderen die kwetsbaar zijn en thuiszorg hebben, willen dan kunnen communiceren met mensen die ze in huis hebben, in hun eigen taal. In Nederland is dat Nederlands."

Keurmerk

"Wij willen een keurmerk voor thuiszorgorganisaties waarmee ze aangeven dat de medewerkers Nederlands spreken," aldus Laan, die ook nog een ander punt aanstipt. "Medewerkers hebben ook een signaleringsfunctie. Als het niet goed gaat, kunnen zij het doorgeven aan mensen die medische zorg geven."

Thuiszorgmedewerker Brecht van der Meulen vindt het een onzinnig voorstel en daarom ook niet nodig. "Ik denk dat er een oplossing wordt gezocht voor een probleem dat er niet is. Wat wij zien is dat in de praktijk situaties ontstaan waarbij ouderen het juist leuk vinden om aan hun Engels te werken. Een groot deel van mensen die huishoudelijke hulp ontvangt, is ouder dan 60 jaar en heeft lichamelijke klachten, maar willen wel bijleren."

Luister het hele gesprek in Dit is de Dag hier terug:

Moet elke thuiszorgmedewerker Nederlands praten?

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1