appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Operazangeres Francis van Broekhuizen: Bij Twijfel Hard Zingen

EO
vrijdag 27 september 2019 | EO | NOS | Nicole de Jong

Ze is op dit moment een van de bekendste operazangeressen van Nederland, Francis van Broekhuizen. Ze gaat de theaters in met haar persoonlijke voorstelling Bij Twijfel Hard Zingen en vertelde er alles over in Langs de Lijn en Omstreken.

Francis van Broekhuizen - Bij Twijfel Hard Zingen

Die leus hing bij haar vader op het zangkoor aan het orgel, ze hoort het al haar hele leven en het is haar motto geworden. Helemaal sinds ze zangles geeft. "Mensen die beginnen met zingen en een beetje zenuwachtig zijn, gaan dan gauw een beetje vals zingen. Dus dan zeg ik altijd: bij twijfel, gooi hem er in!"

Dikke rupsbanden

Hoe het komt dat ze 112 decibel kan halen met haar stem weet ze zelf ook niet. Ze moet voorzichtig doen in de studio want ze heeft al eens een box opgeblazen omdat ze zo hard zong. "Ik weet niet precies hoe het kan, ik ben een dramatische sopraan zoals dat heet. Ik studeer al 30 jaar en ik moet vaak onversterkt zingen over een orkest heen van 60 tot 70 man. Daar studeer je op."

Als kind werd ze onderzocht door een kno-arts die ook onder de indruk was van haar stembanden. "Ik was ziek en toen mocht ik mijn stembanden zien. Ik vond dat al een hele toestand. En toen zei hij: 'Nou! Jij hebt wel hele dikke rupsbanden erin liggen!'."

Verwachtingsmanagement

"Mensen verwachten niet als ik praat dat ik mooi kan zingen, en andersom", vertelt Van Broekhuizen. "De mensen schrikken drie keer. Als ik binnenkom, als ik me omkleed en als ik begin te zingen." Ze vindt het leuk om mensen op het verkeerde been te zetten. "Omdat iedereen een vooroordeel heeft bij operazangers, en ik vind het leuk om dat een beetje te ontkrachten."

Luister hier het hele gesprek terug in Langs de Lijn en Omstreken terug:

Francis van Broekhuizen - Bij Twijfel Hard Zingen

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1