appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: 1 op 1
STER Advertentie

Een motorclub verbieden, heeft dat nut?

ANP / Alexander Becher
donderdag 30 mei 2019 | EO | Redactie Dit is de Dag

De rechter verbood vandaag de Hell's Angels, maar advocaat Anis Boumanjal, die leden van een andere motorclub bijstaat, denkt niet dat dat nut heeft. Dit zei hij woensdagavond in Dit is de Dag. De Haarlemse burgemeester Jos Wienen is het niet met hem eens.

Anis Boumanjal, Jos Wienen en Mick van Wely in Dit is de Dag

Boumanjal, die leden van een andere motorclub, Caloh Wagoh aanstuurt, vindt dat er juridische argumenten naar voren worden gehaald die geen standhouden bij een hoger beroep. "We moeten niet doorslaan in het verbieden van recht op vereniging", vindt hij, "dat is een verankerd recht, daar kun je niet zomaar aan tornen."

De advocaat vindt dat leden die misdaden hebben gepleegd individueel moeten worden gestraft.

Symbolen

Burgemeester Jos Wienen van Haarlem, die last heeft van bedreigingen vanuit motorclubs, is het niet met Boumanjal eens. Naast individuele leden ook clubs straffen heeft "wel degelijk toegevoegde waarde", vindt hij.

Wienen noemt Bandidos als voorbeeld: toen die club naar een bijeenkomst in Haarlem dreigde te komen, verbood hij symbolen en uitingen van de club, waardoor de politie makkelijker kon optreden. Hij kan dit regelen met een Algemene Plaatselijke Verordening en is van plan dat in de toekomst vaker te doen.

Signaal

Wienen vindt het verbod daarnaast een belangrijk signaal richting de zogenoemde outlaw motorclubs die bewust de wet willen overtreden. "Dit is niet één keer, dit is stelselmatig keer op keer", volgens de burgemeester: "Je kunt niet zomaar doorgaan met criminele activiteiten. Dit geldt voor álle leden."

Boumanjal verwacht niet dat het verbod uiteindelijk standhoudt bij een hoger beroep. De advocaten van de Hell’s Angels maakten direct na de uitslag bekend dat dat hoger beroep er waarschijnlijk wel in zit.

Een motorclub verbieden, heeft dat nut?

 

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1