appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Stoppen de plannen van Blokhuis de dalende vaccinatiegraad?

ANP
dinsdag 20 november 2018 | EO | Nicole de Jong

Staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) wil de dalende vaccinatiegraad in Nederland stoppen en heeft daarom een actieplan opgesteld. Hij wil actief in gesprek met ouders die besluiten om hun kind niet te vaccineren. In Dit is de Dag gaat hij in gesprek met rechtsfilosoof Roland Pierik. 

Stoppen de plannen van Blokhuis de dalende vaccinatiegraad?

Op dit moment is de vaccinatiegraad 90,2 procent, terwijl de Wereldgezondheidsorganisatie aangeeft dat er een kritieke grens is bereikt bij 95 procent. “Toch kan Nederland trots zijn, want in mondiaal opzicht scoren we goed. Alleen is de tendens wel verkeerd, nu de vaccinatiegraad daalt”, aldus staatssecretaris Blokhuis. “Dat baart mij en het kabinet zorgen, en daarom is het tijd voor actie. “ 

Google-flauwekul 

In een toenemend aantal gevallen, geven ouders aan dat hun kinderen niet ingeënt hoeven te worden. Dat is voor Blokhuis aanleiding om het gesprek aan te gaan, tussen ouders en professionals. “Zij zullen dan actief benaderd worden om te achterhalen op basis van welke argumenten ouders tot deze beslissing komen. De indruk bestaat namelijk dat veel mensen op basis van onjuiste ideeën en informatie besluiten niet te vaccineren.” 

Veel ouders halen hun informatie bijvoorbeeld van Google. “Daar staat echt de grootste flauwekul op. Die informatie blijft onweersproken en dat kan niet langer. We moeten als overheid ook beter de juiste informatie gaan verspreiden.” 

Vaccinatie verplichten? 

Rechtsfilosoof Roland Pierik is blij met het actieplan van de staatssecretaris, maar ziet graag nog dat de regering een maatregel achter de hand heeft. “Als de vaccinatiegraad onder het niveau daalt, kunnen we verplichte vaccinatie bij kinderopvang invoeren. Dat ligt dan bij de overheid, die keus moet niet gemaakt worden door de kinderopvang.” 

Staatssecretaris Blokhuis heeft begrip voor het standpunt om te verplichten, maar wil daar zelf nog niet aan. “Ik vind het prematuur. Ik wil eerst zien of dit actieplan het tij kan keren.” 

Stoppen de plannen van Blokhuis de dalende vaccinatiegraad?

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1