Binnenland
NTRPowNed

Burgerinitiatief deA: energiehulp aan de deur

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Burgerinitiatief deA: energiehulp aan de deur

Waar de overheid niets of niet voldoende doet, worden burgerinitiatieven opgericht die het heft in eigen handen nemen. In Apeldoorn richtten burgers de energiecoöperatie deA (Duurzame Energiecoöperatie Apeldoorn) op. Door samen energie te besparen en op te wekken, en bij de mensen thuis langs te gaan voor energiehulp- en advies wordt de buurt niet alleen groener, maar ook hechter. "We zorgen ook voor verbinding tussen mensen, en dat maakt het wel heel mooi", vertelt Gertine Wilders van deA in 5 Dagen.

5 Dagen... over burgerinitiatieven

Fossielvrij Apeldoorn

Elf jaar geleden werd het burgerinitiatief opgericht door de bewoners van Apeldoorn, met een duidelijk doel. "We willen duurzame fossielvrije energie en duurzame comfortabele woningen voor iedereen in Apeldoorn", vertelt Gertine Wilders van deA. "Vaak is energie iets van ver weg. Je hebt er helemaal geen controle op, maar duurzame energie is iets dat je heel goed in je omgeving kan toepassen." Dat gebeurt onder andere door in de buurt samen energie op te wekken en te besparen.

Energiehulp

Inmiddels heeft de coöperatie 900 leden, die zelf de hoogte van hun contributie bepalen. Leden uit verschillende lagen van de samenleving worden bereikt, onder andere door middel van energiehulpen. "Dat is een project waar wij op huisbezoek gaan bij mensen die een huurwoning hebben, in combinatie met een laag energielabel en een laag inkomen. Dan kijken we naar hoe we energie kunnen besparen", vertelt Etelka Oortwijn, energiehulp bij deA.

Er is budget beschikbaar, waardoor als het nodig is bijvoorbeeld een nieuwe wasmachine of koelkast kan worden aangeschaft voor huishoudens. "Iets wat veel stroom vraagt. Zodat de energierekening van de mensen daalt. Maar daarnaast geven we natuurlijk ook veel tips", zegt Oortwijn.

Uitdaging

"De grootste uitdaging is om zoveel mogelijk mensen die hiervoor in aanmerking komen te bereiken", vertelt Oortwijn. Deze doelgroep ontvangt brieven van de gemeente met de uitnodiging om een afspraak te maken met deA. "Maar natuurlijk niet iedereen is de Nederlandse taal machtig, niet iedereen kan lezen, niet iedereen maakt enveloppen open van overheidsinstanties. En er zit ook bepaalde weerstand bij mensen, al dan niet bewust."

Schrijnende gevallen

Oortwijn komt bij veel mensen thuis, en ziet verschillende situaties. "Sommige mensen kunnen zich heel goed redden, maar we zien ook hele schrijnende gevallen. Met kozijnen die verrot zijn, schimmel tot hoog aan de muren, kinderkamers die helemaal onder de schimmel zitten. Natte muren, vochtplekken, kinderen met te kleine kleding." DeA heeft daarom ook een signalerende functie op de huisbezoeken.

Aanbelactie

Dit jaar heeft de coöperatie al meer dan 1500 huishoudens bezocht. Dat komt mede door de 'aanbelactie', waar deA op dit moment mee bezig is. Ze bellen bij de mensen aan die niet op de brief gereageerd hebben. Vaak maken ze dan alsnog een afspraak. De energiehulpen nemen anderhalf uur de tijd om in gesprek te gaan met de bewoners. "Dat is ook een mooie tijd om het vertrouwen van mensen te winnen en ook echt naar hun verhaal te luisteren. En om door te vragen op de dingen waarvan we denken dat er misschien toch iets aan de hand is."

In de toekomst hoopt de coöperatie een zo groot mogelijke groep te bereiken. "We hebben nu ongeveer een kwart van alle huishoudens in Apeldoorn in ieder geval één keer bereikt. Daar zijn we best wel trots op, dat zijn meer dan 17.000 huishoudens. Maar we zouden er het liefst voor iedereen zijn." Aldus Gertine Wilders.

5 Dagen

5 Dagen: Jouw nieuws, jouw verhaal. Elke werkdag live van 20.00 tot 20.30 uur. De gele NPO Radio 1-bus staat elke week in een andere gemeente in het land.

Presentator in de bus is Jo van Egmond (op vrijdag Ajouad El Miloudi). Verslaggever ter plekke is Mirthe van der Drift.

Ster advertentie
Ster advertentie