Binnenland
MAX

Hoe burgerinitiatieven de gemeenschap versterken: 'We hebben 25 zorgwoningen gebouwd'

foto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe burgerinitiatieven de gemeenschap versterken: 'We hebben 25 zorgwoningen gebouwd'

Burgerinitiatieven zijn dé drijvende kracht achter lokale veranderingen, zoals een lokale zorgopvang. En daarmee kunnen gemeenschappen worden versterkt, ziet Floor Ziegler. En dus richtte ze in Utrecht het Huis voor Actief Burgerschap op, waar Utrechters met ideeën voor hun lokale gemeenschap terecht kunnen. Ook Jan Smelik richtte een burgerinitiatief op: Austerlitz Zorg. Ze vertelden over de burgerinitiatieven in Villa VdB.

Actief burgerschap

Wat valt er precies onder actief burgerschap? "Nou, dat zijn voor mij de mensen die in de samenleving opstaan in hun eigen buurt, hun eigen wijk. En daarmee gaan doen waarvan zij denken dat het de wereld een beetje beter maakt. Zoals samen een moestuin opzetten of voor en met de buren de zorg regelen."

Er zijn al heel veel burgerinitiatieven in Nederland, vertelt ze: "Zo zijn Friezen erg goed in energiecoöperaties opzetten. Dat doen ze dan met het hele dorp daar. En in Gouda vond ik ook iets fantastisch: daar hebben ze de hele stad betrokken bij een leegstaande asfaltfabriek. Die ebben ze samen helemaal tot leven gebracht."

Austerlitz Zorg

Ook Austerlitz Zorg is een burgerinitiatief. "Het dorp heeft sinds 2012 de regie genomen over het regelen van zorg en ondersteuning voor de hele bevolking. En de nadruk ligt dan vooral op ouderen, maar voor jong en oud is er een zorgcoöperatie die eigenlijk het hele welzijnswerk heeft ingeregeld met voornamelijk met vrijwilligers. Ook hebben we 25 zorgwoningen gebouwd." Het initiatief kwam voort uit een leefbaarheidsonderzoek, waaruit bleek dat veel inwoners zich zorgen maakte over de zorgvoorzieningen. "Alleen de twee parttime dorpsondersteuners worden betaald, de rest van de betrokkene zijn allemaal vrijwilligers."

Noorderparkkamer

Voor het eerste burgerinitiatief van Floor Ziegler begon het allemaal met het willen organiseren van een muziekconcert: "Uiteindelijk werd dat de Noorderparkkamer. Een plek waar mensen allemaal actief betrokken werden en waar optredens gegeven werden." Ze ervoer veel tegenslagen met het rond krijgen van dat project. Door schade en schande werd ze wijzer, en daarom helpt ze nu andere burgerinitiatieven: "Het is mooi dat ik het zelf al heb kunnen ervaren, wat het betekent als je zo'n zo'n burgerinitiatief neemt."

Vertrouwen tussen ambtenaren en burgers

Een belangrijk aspect is de samenwerking tussen burgers en de overheid. Ziegler benadrukt het belang van ambtenaren die actief deelnemen aan gemeenschapsprojecten en het herzien van rigide regels: "Die regels zijn steeds maar opgestapeld en steeds complexer geworden. En geschreven vanuit een risico-mijdend en angstig perspectief. Terwijl we in een gemeenschap veel meer doen vanuit vertrouwen. En hoe meer ambtenaren mee gaan doen, hoe meer vertrouwen er ontstaat tussen beide partijen." Dan blijkt er dus vaak ook meer mogelijk.

De burgerinitiatieven tonen aan dat lokale betrokkenheid en samenwerking belangrijk zijn voor het creëren van gezonde lokale gemeenschappen. Met een open dialoog en actieve participatie kan men vaak een positieve verandering teweegbrengen.

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie