Binnenland
NOS

Studenten lopen praktijkervaring mis door tekort personeel: 'Er zijn praktische oplossingen'

foto: NOSfoto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. Studenten lopen praktijkervaring mis door tekort personeel: 'Er zijn praktische oplossingen'

Het tekort aan personeel in vele sectoren maakt het lastiger voor studenten om praktijkervaring op te doen. Het aantal plekken staat onder druk en ook de kwaliteit, concludeert de Onderwijsraad. Zij pleiten ervoor dat opleidingen, zowel mbo, hbo als universitair, zoeken naar alternatieven voor studenten om praktijkervaring op te doen.

"Door die krapte op de arbeidsmarkt hebben veel bedrijven en organisaties sowieso al niet genoeg mensen om het werk te doen", zegt Edith Hooge, voorzitter van de Onderwijsraad, in het NOS Radio 1 Journaal. "Dan kunnen zij ook niet genoeg opleidingsplekken voor studenten in het beroepsonderwijs organiseren en goede begeleiding bieden."

Op dit moment zijn de problemen het grootste in de zorg, weet Hooge. "We zien het ook bijvoorbeeld voor hoge onderwijsstudenten in de zakelijke dienstverlening. We weten ook dat die tekorten op de arbeidsmarkt de komende jaren nog wel zullen aanhouden, verspreid over verschillende sectoren."

Advies

Daarom komt de Onderwijsraad met een advies. "Wat wij daarmee zeggen, is dat je niet minder moet gaan opleiden in de praktijk", vertelt Hooge. "Want die stages en het leren op de werkplek is juist een heel belangrijk onderdeel van beroepsopleidingen. Internationaal gezien onderscheidt Nederland zich daar ook mee. We hebben daardoor heel erg goed beroepsonderwijs, wat goed is aangesloten op de arbeidsmarkt."

Door dit advies moet het opleiden in de beroepspraktijk, ook als het onder druk staat, wel door kunnen gaan, zegt Hooge. "Want dat is heel erg belangrijk, om juist in de toekomst die goede vakmensen en die professionals te kunnen blijven opleiden, omdat ze nodig zijn op de arbeidsmarkt."

Oplossingen

"We schetsen dat het bijvoorbeeld mogelijk is om te werken met simulaties", vervolgt Hooge. "Dus dat je op school bijvoorbeeld met AI of met een oefenlokaal alvast dat werk en dat vak kan leren. Een andere oplossing is dat studenten stage kunnen lopen in groepen of dat hogerejaars studenten tijdens de stage op het werk lagerejaars begeleiden. En dat ook stagiairs van het praktijkonderwijs of het mbo en het hoger onderwijs samen werken en oefenen in die beroepspraktijk."

Maar belangrijk is dat de begeleiding vanuit het werk overeind moet blijven staan tijdens de stages, stelt Hooge. "Er zijn wel praktische oplossingen te bedenken om niet altijd één-op-één de begeleiding te doen, maar dat die praktijkbegeleiders groepen studenten begeleiden in de praktijk. Er zijn al veel voorbeelden van en die schetsen we ook in ons advies."

Moeite met praktijkervaring voor studenten door tekort personeel

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie