Onderzoek
HUMANVPRO

Kinderombudsman luidt de noodklok: 'Te veel kinderen thuis zonder passend onderwijs'

foto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Kinderombudsman luidt de noodklok: 'Te veel kinderen thuis zonder passend onderwijs'

Niet alle leerplichtige kinderen passen naadloos in het Nederlandse onderwijssysteem. Niemand weet precies om hoeveel minderjarigen het gaat, maar het aantal 'thuiszitters' groeit. In 2023 waren dat er minstens 20.000, schat oudervereniging Balans. Terwijl tien jaar geleden de Wet Passend Onderwijs werd ingevoerd met als doel: alle kinderen weer samen naar school, lijkt dit verder weg dan ooit.

Argos doet al jaren onderzoek naar de vraag waarom het maar niet lukt om alle kinderen van geschikt onderwijs te voorzien en wie hier voor verantwoordelijk is. Kinderombudsman Margrite Kalverboer roept vandaag de minister van Onderwijs op om haar verantwoordelijkheid te nemen.

Enquête

Het zijn kinderen die mentaal en/of fysiek beperkt zijn in hun mogelijkheden of die vanwege hun gedrag opvallen en uitvallen. Kinderombudsman Margrite Kalverboer: "We zien in onze tweejaarlijkse enquête dat kinderen die niet naar school gaan hun leven heel negatief beoordelen, gemiddeld met een 4.5. Dat is zelfs lager dan kinderen die in de gesloten jeugdzorg zitten. In het coronajaar 2020, toen alle kinderen thuis zaten en de thuiszitters er dus voor hun gevoel meer bij hoorden, steeg dat cijfer tijdelijk naar een 6.9."

Bijzonder is dat niemand weet om hoeveel kinderen precies het gaat. Schoolverzuim wordt op verschillende manieren door verschillende instanties geregistreerd, alleen de soorten en de duur van het verzuim zijn niet altijd helder gedefinieerd. Kinderen die niet zijn ingeschreven op een school of een vrijstelling van leerplicht hebben, zijn al helemaal niet goed in beeld. Hun belang wordt niet voldoende gediend door scholen, instellingen of zelfs hun eigen ouders, zegt Kalverboer. "Wat een beetje vergeten wordt is dat thuiszitten niet alleen negatief voorspellend is voor het perspectief op ontwikkeling van deze kinderen zelf, maar ook voor de maatschappij als geheel. Eén van de voorspellers voor delinquent gedrag is bijvoorbeeld schooluitval."

Oproep aan minister

De Kinderombudsman doet vandaag een oproep aan demissionair Minister van Onderwijs, Mariëlle Paul, om zo snel mogelijk te zorgen dat alle kinderen in Nederland echt recht op onderwijs krijgen. Ze pleit voor meer creativiteit en innovatie in de klas en maatwerk. Bijvoorbeeld door hybride onderwijs mogelijk te maken voor kinderen die nu thuiszitten en die niet alle dagen naar school kunnen. Het belang van het kind moet voorop staan en kinderen zelf moeten vaker gehoord en serieus genomen worden, vindt Kalverboer.

Op zaterdag 11 mei zoomt Argos in op de problemen van de thuiszitters en op de vraag waarom het, ondanks goede bedoelingen, maar niet lukt het recht op onderwijs voor alle kinderen te realiseren.

Meer journalistiek speurwerk?

Argos is het onderzoeksjournalistieke programma van de HUMAN en VPRO. Je hoort Argos op zaterdag van 14.00 tot 15.00 uur op NPO Radio 1. Terugluisteren kan via je favoriete podcastapp, of via de website van Argos. Volg Argos ook via Facebook, Twitter en LinkedIn.

Ster advertentie
Ster advertentie