Achtergrond

Drie misverstanden over Noord-Korea die weggenomen moeten worden

foto: Michiel Hoogeveenfoto: Michiel Hoogeveen
  1. Nieuwschevron right
  2. Drie misverstanden over Noord-Korea die weggenomen moeten worden

[EO] Politicoloog Michiel Hoogeveen is net terug van een persreis naar Noord-Korea. Het gesloten Aziatische land is omgeven met veel mysterie. Vanwege nucleaire testen raakte Noord-Korea ook in heftig conflict met de Verenigde Staten. Maar is het leven er werkelijk zo onleefbaar, en het regime zo onnavolgbaar als vaak wordt beweerd? Hoogeveen ontrafelt voor Langs de Lijn En Omstreken drie misverstanden.

1. Noord-Korea is gek

"Nee", vindt de politicoloog. "Ze voeren wel apart beleid, gericht op stabiliteit en voortzetten van het regime. Ze ontwikkelen nucleaire wapens, omdat ze zich bedreigd voelen door Zuid-Koera, Japan en de VS. Het buitenland wil dat de Noord-Koreanen daarmee stoppen, maar in mijn ogen zouden we moeten accepteren dat ze deze wapens hebben en van daaruit onderhandelingen met het regime proberen te beginnen."
Hoogeveen ziet juist kansen voor Westerse landen: "De strategie van diplomatiek negeren en economische sancties heeft totaal niet gewerkt. De nieuwe Noord-Koreaanse leider Kim Jung-un zoekt toenadering, en economisch is zijn land zeker interessant om mee samen te werken. Het is rijk aan grondstoffen en de bevolking is vrij goed opgeleid, doordat de mensen verplicht twaalf jaar onderwijs volgen. Als we de sancties tegen Noord-Korea kunnen opheffen, kunnen buitenlandse bedrijven er investeren en kan de bevolking een beter leven opbouwen."

2. Het leven is er onleefbaar

"Voor de mensen in de hoofdstad Pyongyang is het leven vrij goed te noemen", vindt Hoogeveen. "Je ziet daar mooie wegen, en er verrijzen wolkenkrabbers en restaurants. Wie binnen de lijntjes kleurt van het regime, kan een goed bestaan hebben."
Op het platteland is het leven een stuk moeilijker, constateerde Hoogeveen. ‘De wegen zijn een stuk slechter, en je ziet landbouwers met verouderde apparaten hun werk doen. Mensen liggen soms gewoon apathisch langs de weg." Volgens de politicoloog is de grote hongersnood die in de jaren ’90 heerste inmiddels wel voorbij.

3. Het buitenland is de vijand

‘Dat valt mee’, zegt Hoogeveen. 'Voor mij is het mogelijk geweest om op uitnodiging het land drie keer te bezoeken en ook over allerlei onderwerpen met de Noord-Koreanen in gesprek te gaan. Daar is ook de human touch aanwezig. Mensen zijn net als hier bezig met een bestaan op te bouwen. Alleen als je over leider Kim Jung Un begint, zeggen ze hetzelfde. Een kritische houding naar het regime is niet mogelijk. Toch komen de Noord-Koreanen graag in contact met bezoekers, en spreken aardig wat mensen Engels.’

Michiel Hoogeveen op handelsreis naar Noord-Korea

Ster advertentie
Ster advertentie