Achtergrond
KRO-NCRV

Nog steeds groot tekort aan spermadonoren: 'We kunnen mensen niet helpen bij wat ze het liefste willen'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nog steeds groot tekort aan spermadonoren: 'We kunnen mensen niet helpen bij wat ze het liefste willen'

In Nederland is nog altijd een groot tekort aan spermadonoren, zo blijkt bij Spraakmakers. Het kan momenteel twee tot drie jaar duren voor wensouders aan de beurt zijn voor een behandeling. Anna Candido, fertiliteitsarts van het UMC Utrecht, wil dat daar verandering in komt. Haar ziekenhuis heeft de wachtlijst voor wensouders vanwege het tekort aan donoren zelfs moeten sluiten.

Het terugdringen van de wachtlijsten is niet eenvoudig. Sinds de wet het in 2004 onmogelijk heeft gemaakt anoniem te doneren, is het aantal donoren sterk afgenomen. Daarnaast blijven er van de vijftig aanmeldingen maar vijf tot zes geschikte kandidaten over die daadwerkelijk doneren.

'Maar 5 van de 50 kandidaten blijven over'

Dat komt volgens Candido onder meer door de uitgebreide screening die een potentiële nieuwe donor moet doorlopen. Tijdens dat proces kunnen donoren om tal van redenen afgewezen worden of ze besluiten alsnog zelf om af te zien van het donorschap. "Er kan uiteindelijk wel een kind uit ontstaan", zegt Candido.

Daarnaast heeft maar een klein percentage mannen sperma wat geschikt is voor donatie. Zaad kan afgekeurd worden om medisch-genetische redenen en ook niet ieder zaad is geschikt om in te vriezen. Daarom valt een groot gedeelte bij voorbaat al af.

Wachtlijsten

Omdat de wachtlijsten in de ziekenhuizen zo lang zijn of zelfs worden gesloten, ziet Candido dat steeds meer wensouders hun heil zoeken bij buitenlandse, commerciële donorbanken. "In Nederland hebben we een wet dat je als kind recht hebt om te weten wat je afkomst is. Die krijg je met buitenlandse of commerciële spelers niet", zegt Candido.

Om de wachtlijsten naar beneden te krijgen en meer wensouders te helpen, is dus een grotere aanwas van donoren nodig. Dat geldt overigens voor zaad- en eiceldonoren, zegt Candido. "Er moet meer bekendheid komen. In ieder geval proberen wij meer donoren te werven", zegt Candido. Ze roept vooral jonge mannen en vrouwen op: "Mannen en vrouwen, denk erover na."

  • Amsterdam UMC: wachttijd bedraagt momenteel 36 maanden
  • Isala, Zwolle: wachttijd fluctueert tussen de 18 maanden en 24 maanden
  • UMC Utrecht: wachtlijst mmomenteel gesloten ivm tekort aan donoren
  • Rijnstate, Arnhem: wachttijd tussen 12 en 24 maanden
  • Medisch Centrum Kinderwens, Leiderdorp: wachttijd 24 tot 30 maanden (en sperma uit eigen spermabank is alleen beschikbaar voor vrouwen afkomstig uit het postcodegebied)
  • Reinier de Graaf, Voorburg: wachtlijst momenteel gesloten i.v.m. tekort aan donoren
Ster advertentie
Ster advertentie