Achtergrond

Asscher: 'We moeten mensen beschermen tegen werkstress'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Asscher: 'We moeten mensen beschermen tegen werkstress'

[KRO-NCRV] Minister Asscher van Sociale Zaken wil dat in de wet wordt vastgelegd dat bedrijven afspraken moeten maken over de spelregels rondom onbereikbaarheid. “Bij veel bedrijven zou het enorm helpen als er iets meer rekening met elkaar wordt gehouden.” Mailtjes die niet direct een reactie nodig hebben, kunnen best blijven liggen tot de volgende dag volgens de vice-premier.

Volgens Asscher hebben veel werknemers hebben het gevoel dat ze altijd maar aan moeten staan en gaan daardoor gestrest naar bed en staan gestrest weer op. Dus moet het volgens de PvdA-lijsttrekker mogelijk zijn om de telefoon een paar uur uit te zetten. “Je merkt nu dat het er insluipt. Er komt een mailtje of appje binnen en mensen hebben het gevoel die meteen te moeten beantwoorden.”

Werkstress grootste risico

Je ziet het volgens de minister Asscher nu ook in de cijfers. De belangrijkste risico op ziek worden van je werk is nu werkstress, terwijl dat vroeger bijvoorbeeld was omdat het werk gevaarlijk was.

Luister het hele gesprek met Minister Asscher terug:

Asscher: "In de wet vastleggen hoe bedrijven afspraken maken over bereikbaarheid"



Volgens Asscher is er een simpele oplossing. Bedrijven met meer dan 50 werknemers moeten met de ondernemersraad en vakbonden de spelregels vastleggen. “Mensen moeten bewust worden van het feit dat het wat doet met mensen als ze om 23.00 uur nog een mailtje krijgen.”

Verkiezingspraatje

Met het oog op de verkiezingen zouden mensen snel kunnen denken dat het alleen om een verkiezingspraatje gaat. Toch zegt Asscher dit ook vanuit zijn rol als minister. “Ik heb de afgelopen jaren heel veel aandacht gehad voor werkstress en we moeten onder ogen zien dat we mensen tegen werkstress moeten beschermen.

Ster advertentie
Ster advertentie