Binnenland
NOS

VVD-Tweede Kamerlid Daan de Kort lanceert meldpunt toegankelijkheid: 'Websites en apps van de overheid zijn niet toegankelijk genoeg'

foto: Unsplash

Websites en apps van de overheid zijn niet toegankelijk genoeg. Dat stelt Daan de Kort, Tweede Kamerlid voor de VVD. Hij lanceert het Meldpunt Beperkt Toegang, tijdens de Week van de Toegankelijkheid.

VVD-Kamerlid Daan de Kort lanceert toegankelijkheid : ‘Websites en apps van de overheid zijn niet toegankelijk genoeg’

"De overheid wordt steeds digitaler. Denk aan het indienen van jouw belastingaangifte of een afspraak maken bij een gemeente. Het gaat via websites en apps, maar dat is niet even toegankelijk voor iedereen. Als je naar een winkel gaat, heb je een keuze. Maar als inwoner kun je niet voor een andere gemeente kiezen. Je hebt maar één overheid. Dus ik vind dat het goed geregeld moet zijn", vertelt De Kort in het NOS Radio 1 Journaal.

Gehandhaafd

"Sinds 23 september vorig jaar is er een wet van kracht die zegt dat de toegankelijkheid op orde moet zijn of tenminste dat er aan gewerkt moet worden. Dat gebeurt nu nog nauwelijks, dus ik vond het hoog tijd, juist in de Week van de Toegankelijkheid, voor het meldpunt Beperkt Toegang."

Gevolgen

De Kort heeft een visuele beperking en ook hij krijgt regelmatig te maken met ontoegankelijke websites. "Als het niet werkt, is het heel frustrerend. Het gaat niet om mij, maar er zijn heel veel mensen die digitaal niet vaardig zijn of een beperking hebben. Kijk, er is een filmpje en je bent doof of slechthorend en het wordt niet ondertiteld. Dan kun je het al niet volgen. Een hele simpele ingreep en die groep kan het ook volgen."

"Stel de instellingen zijn niet goed geregeld, dan werkt spraaksoftware ook niet voor blinden en slechtzienden. Het zijn vaak kleine aanpassingen waar te weinig aandacht voor is. Met dit Meldpunt Beperkt Toegang kunnen mensen dat melden. We willen daar aandacht voor vragen en de overheid moet juist het goede voorbeeld geven."

Toegankelijk maken

"Het kan ook dat ze daar in de aanbesteding van een nieuwe website of app met de ICT veel meer rekening mee houden. Dat is nu echt onder de maat. Ik wil met dit meldpunt het kabinet oproepen om daar strenger op te handhaven en dit te gaan verbeteren."

De Kort gaat de komende 2 maanden alle meldingen verzamelen en daarna aan het kabinet aanbieden, maar dat is niet het enige wat hij gaat doen. "Ik ga ook al die meldingen terugkoppelen aan de betreffende websites en apps van de overheid, zodat ze er direct mee aan de slag kunnen. Richting het kabinet, de staatssecretaris, wil ik zeggen: er moet strenger op gehandhaafd worden. Want het is onacceptabel als je een deel van de bevolking digitaal uitsluit."

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.